Offerrollen duer ikke for Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen (V) er hårdt presset i sit parti, men end ikke en ægte undskyldning kan hjælpe ham nu, vurderer filosoffer

Lars Løkke Rasmussen (V) her under et møde med pressen i går bliver nødt til at ofre sig selv, mener idéhistoriker, professor Lars-Henrik Schmidt fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet.
Lars Løkke Rasmussen (V) her under et møde med pressen i går bliver nødt til at ofre sig selv, mener idéhistoriker, professor Lars-Henrik Schmidt fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet. .

Da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen søndag aften påtog sig ansvaret for det store valgnederlag, var der tale om et strategiskifte.

Indtil valget fastholdt han sig selv i rollen som offer for misforståelser både fra pressen og baglandet. På valgnatten lød det fra partiformanden, at ”skriverierne omkring min person” havde skygget og taget opmærksomheden fra Venstres politik, og det tog han ansvar for.

På tirsdag mødes den 132 mænd og kvinder store hovedbestyrelse for at drøfte konsekvenserne af valgnederlaget. Foreløbig har de imidlertid lyttet forgæves efter en egentlig undskyldning fra Lars Løkke Rasmussen for hans forbrug af partiets midler til tøj og familierejser.

Lektor Henrik Jensen fra Roskilde Universitet er en af dem, der hæfter sig ved, at Lars Løkke Rasmussen siden i søndags har forsøgt sig med en ny strategi. Henrik Jensen er blandt andet forfatter til bogen ”Offerets århundrede”.

”Man kan godt sige, at Lars Løkke Rasmussen forsøgte at gøre sig til offer for medierne ved at sige, at de rigtig havde regnet den ud ved at skrive alle historierne om hans bilag lige op til valget.”

”Men offerstrategien er ikke en strategi, han kan vinde på. Hvor mange andre har fået noget ud af den, hjælper den ikke en pind, hvis man er kandidat til statsministerposten,” siger Henrik Jensen.

Han peger på, at offerstrategien har en tendens til at vende den tunge ende nedad, og det kan være udmærket for ”den lille mand” at spille offer.

Hvis Lars Løkke Rasmussen bliver væltet som formand, vil han også sagtens kunne optræde som offer.

”Så kan han godt sige, at han har manglet den fornødne støtte og dermed skaffe sig noget medlidenhed, men det duer ikke, så længe han er formand. Så vil det ikke hjælpe ham at sige, at han fået en kniv i ryggen,” siger Henrik Jensen.

Idéhistoriker, professor Lars-Henrik Schmidt fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, er enig i, at Lars Løkke Rasmussen har forsøgt at fremstille sig selv som offer, både nu og i GGGI-sagen.

”Når Løkke siger, at han beklager sin rolle i de sager, så er det ikke en undskyldning. Der er forskel på at beklage og at undskylde. I den konkrete situation, siger han, at det var også dumt af mig ikke at lægge de bilag frem, det håndterede vi helt forkert, og det beklager jeg, underforstået: I er dumme, og det beklager jeg, men det er ikke en undskyldning,” siger Lars-Henrik Schmidt.

Han vurderer det som et personlighedstræk hos Lars Løkke Rasmussen, at han hele tiden løber ind i sager om, at andre har betalt for hans forbrug, og problemet for Venstre er, at ingen i hans nære omgangskreds har sagt stop. De er tværtimod gået ind på hans ”anløbenhed” og har købt tøj til ham for 150.000 kroner, fordi han jo skulle klædes ordentligt på op til valget i 2011.

”Man havde bare ikke tænkt på, at der skulle betales skat af indkøbet, og da man fandt ud af det, blev det til, at Venstre så bare kunne betale skatten. Det bryder man sig ikke om i Venstres bagland, og her hjælper det ikke nu at gå bodsgang og angre,” siger Lars-Henrik Schmidt.

”Så kom lussingen ved valget, og så stiller Lars Løkke sig frem og siger, at nu er Venstre i krise, og man må ikke kaste partiet ud i en ødelæggende magtkamp, og han vil tage tæskene for nederlaget. Igen fremstiller han sig som den forfulgte uskyldighed, der viser storsind og vil optræde som slagteoffer.”

”Men nu er han faktisk blevet et offer, og han bliver nødt til at ofre sig selv, for nu er det et spørgsmål om Venstres fremtid,” siger han.

En af de hårdeste kritikere i partiets folketingsgruppe er tidligere integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech. Hun opfordrede forleden her i Kristeligt Dagblad Lars Løkke Rasmussen til at tage et par dage på refugium uden mobiltelefon for at tænke over sit liv og lægge det om. Men heller ikke hun ser tegn på nogle grundlæggende forandringer hos formanden.

”Det med at han påtager sig ansvaret for valgnederlaget, hvad betyder det,” spørger Birthe Rønn Hornbech.

”Det nytter jo ikke, når han ikke vil ændre sig. Det er hans holdning til penge, den er gal med, og jeg fatter ikke, at han ikke vil forbedre sig,” siger hun.

Centrale Venstre-folk på Christiansborg bakker fortsat op om ham. De seneste dage har de ringet rundt til hovedbestyrelsesmedlemmer for at sikre sig opbakning til Løkke på hovedbestyrelsesmødet på tirsdag præcis som der blev ringet til kritiske medlemmer af forretningsudvalget forud for dets møde i sidste uge.

Hvis Løkke skulle redde sit formandshverv, regner Birthe Rønn Hornbech med, at man så bliver nødt til at skifte formand en uge før næste valg. Personligt overvejer hun i så fald at forlade partiet.