Fem slagterier under pres for lønnedgang

Danish Crown vil presse slagteri-arbejdere ned i løn på fem store slagterier, siger fagforbundet NNF

Slagteriarbejderne i Sæby, Herning, Horsens, Blans og Ringsted er kommet under pres for at gå otte procent ned i løn. Arkivfoto.
Slagteriarbejderne i Sæby, Herning, Horsens, Blans og Ringsted er kommet under pres for at gå otte procent ned i løn. Arkivfoto. Foto: Scanpix.

Danish Crown har truet med at lukke sine fem store slagterier i Sæby, Herning, Horsens, Blans og Ringsted, hvis slagteriarbejderne ikke går otte procent ned i løn. Slagterikoncernen stiller samme krav for at holde slagteriet åbent i Rønne på Bornholm.

Det oplyser forbundssekretær Jim Jensen fra slagteriarbejdernes fagforening, NNF. Han anfægter Danish Crowns budskab om, at koncernen kun kræver, at de bornholmske slagteriarbejdere får mindre løn.

”Lukningen af slagteriet på Bornholm er ikke en Lex Bornholm, sådan som Danish Crown siger. Dagsordenen er langt bredere end Bornholm,” siger Jim Jensen.

Mens Danish Crown forhandlede med Bornholms Kommune og slagteriarbejderne om ikke at lukke slagteriet i Rønne, forsøgte koncernen ifølge NNF at presse medarbejderne 8,5 procent ned i løn på fem andre store slagterier.

NNF og slagteriarbejderne forklarer, at de har foreslået at spare langt mere end 20-25 millioner kroner, som Danish Crown kræver i Rønne. Samtidig vil de skabe et investeringsselskab, som ejes af medarbejderne, og som kan afdrage investeringen over en årrække.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) opfordrede i onsdags Danish Crown og NNF til at finde en løsning for slagteriet i Rønne.

”Det er afgørende, at Fødevareforbundet NNF og Danish Crown sætter sig tilbage til forhandlingsbordet og finder en fornuftig løsning på problemerne på slagteriet på Bornholm,” sagde Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse.

Han advarede om ”meget alvorlige konsekvenser for flere hundrede familier på Bornholm”, hvis slagteriet i Rønne lukker.

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen opfordrer regeringen til at lempe slagteriets afgifter i regeringens vækstplan, som forhandles med flere partier.

”Regeringen burde forbedre rammevilkårene. De skal se på de ekstraordinære danske afgifter, der ligger på slagterierne, som skal konkurrere med slagterier i andre lande. Det er NOx-afgifter, PSO-afgifter, ekstra kontrol og vandafgifter. Danske slagteriers omkostningsniveau er for højt i forhold til udenlandske slagterier,” siger Erling Bonnesen.

Derimod vil SFs finansordfører Jonas Dahl presse Danish Crown til at investere i danske slagterijob, fordi politikerne har forbedret koncernens rammevilkår.

”Danish Crown har en forpligtelse til at tænke en lille smule på danske arbejdspladser, når man ser på, hvad de gerne vil have af støtteordninger af både den ene og anden karakter,” siger han.