Ægtepar mistænkt for medlidenhedsdrab

En datter og hendes ægtemand er sigtet for drab på kvindens 82-årige moder. Politiet udelukker ikke, at der er tale om et såkaldt medlidenhedsdrab. Disse sager ender som oftest med markant reduceret straf

Politiet mistænker ægtepar for at have givet kvinde en dødelig dosis morfin med en sprøjte. Arkivfoto af sprøjte med morfin.
Politiet mistænker ægtepar for at have givet kvinde en dødelig dosis morfin med en sprøjte. Arkivfoto af sprøjte med morfin. .

Natten til i går blev et ægtepar anholdt på et plejehjem i Charlottenlund ved København. Parret blev i går sigtet for at have taget livet af en 82-årig plejehjemsbeboer. Den ene af de sigtede, en 54-årig kvinde, er datter til beboeren. Parret blev i går eftermiddags fremstillet i grundlovsforhør i retten i Lyngby, hvor de begge nægtede sig skyldige i manddrab.

Det var plejehjemmets personale, der natten til i går tog kontakt til politiet, da parret have låst sig inde på den 82-åriges værelse. Ifølge politiet havde datteren forinden bedt personalet om at give moderen en ekstra dosis morfin, hvilket man nægtede at gøre. Døren var stadig låst, da politiet dukkede op. På det tidspunkt var ægteparret stadig på værelset, men låste op, da betjentene bankede på døren.

Politiet mistænker ægteparret for at have givet kvinden en dødelig dosis morfin med en sprøjte. Ifølge Ekstra Bladets hjemmeside har ægteparret ikke afvist at have givet kvinden denne indsprøjtning.

Vicepolitiinspektør i Nordsjællands Politi Henning Svendsen vil ikke udelukke, at der er tale om et såkaldt medlidenhedsdrab.

”Men det forudsætter, at den afdøde har accepteret, hvad der skulle ske, og det kan vi ikke sige noget om endnu,” siger han til Ritzau.

Derfor er ægteparret, der bor i Hellerup tæt på Charlottenlund, sigtet for manddrab, hvilket straffes med op til 12 års fængsel. Et såkaldt medlidenhedsdrab kan derimod maksimalt give en straf på tre år i fængsel.

Straffeloven nævner ikke medlidenhedsdrab, påpeger professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

Men to særlige paragraffer gør det muligt at nedsætte straffen, hvis der er tale om hjælp til selvmord eller drab efter udtrykkelig begæring.

”Når der en sjælden gang rejses tiltale mod familiemedlemmer, lægges der selvsagt stor vægt på motivet og omstændighederne, herunder om patienten har været svært forpint eller afkræftet. I sådanne tilfælde er en betinget dom eller en ret kort fængselsstraf nærliggende,” siger han.

Det seneste eksempel på dette er fra 2012, hvor en fynsk mand blev tildelt en betinget straf på 60 dage for at have forsøgt medlidenhedsdrab på sin lungesyge far.

Efter faderens ønske havde sønnen serveret ham en skål yoghurt rørt op med 94 morfinpiller. Faderen overlevede selvmordsforsøget, fordi en tredje person greb ind og skaffede ham lægehjælp.

I 1993 fik en 45-årig mand fra Aarhus en seks måneders betinget dom for at have begået medlidenhedsdrab på sine uhelbredeligt syge forældre. De havde i flere uger bedt ham hjælpe dem med at dø.

Selvom dommeren i den aktuelle sag mener, at der er begrundet mistanke om, at ægteparret fra Hellerup dræbte den 82-årige, så blev parret alligevel løsladt i går klokken 15.42. Årsag: Parret kan næppe modvirke politiets efterforskning.