Afbud i stribevis til indvielse af moské

På torsdag åbner Danmarks første moské med minaret og spir. De mange afbud skuffer talsmand for Dansk Islamisk Råd

Gennem årene har der været flere forsøg på at etablere stormoskéer i andre byer end København, blandt andet i Aarhus. Men planerne har foreløbig lange udsigter.
Gennem årene har der været flere forsøg på at etablere stormoskéer i andre byer end København, blandt andet i Aarhus. Men planerne har foreløbig lange udsigter. Foto: Scanpix.

Muslimerne i Danmark får i denne uge deres første ”rigtige” moské, når Dansk Islamisk Råd åbner et 6700 kvadratmeter stort kulturcenter på Nørrebro i København.

”Det bliver en stor dag for os. En moské skal have to afgørende kendetegn, en kuppel og en minaret, og sådan en moské får vi nu,” siger Mohamed al Maimouni, der er formand for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd.

I forvejen eksisterer der en lang række moskéer i Danmark, men mange er indrettet under interimistiske forhold, for eksempel i baglokaler og kældre.

”I 40 år har vi arbejdet for at få en moské med ordentlige fysiske rammer. Endelig får vi et sted, hvor vi kan praktisere vores religion. Det betyder virkelig meget,” siger Mohamed al Maimouni.

Den nye moské har været undervejs i flere år og allerede skabt stor debat, fordi den er finansieret med 150 millioner kroner fra emiren af Qatar. Det får flere til at frygte, at danske muslimer vil blive påvirket af den konservative form for islam, som hersker i det mellemøstlige land.

Den negative omtale har fået flere repræsentanter for det officielle Danmark til at melde afbud til åbningen. Hverken Københavns biskop, repræsentanter for kongehuset eller lederne af Folketingets partier deltager.

Politisk ordfører for Venstre, Inger Støjberg, siger, at det især bekymrer hende, at der er forlydender om, at den islamistiske organisation Det Muslimske Broderskab sættes i forbindelse med moskéen.

”Det er stærkt bekymrende, at vi får en stormoské styret af broderskabet. Jeg håber, at Pet holder et vågent øje med stedet, og så håber jeg, at de moderate muslimer, som der jo er langt flest af i Danmark, holder sig væk,” siger hun.

Heller ikke integrationsborgmester i København Anna Mee Allerselv (R), som ellers har talt varmt for en stormoské, deltager. Ifølge hendes kontor er hun forhindret af et møde, og det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra hende.

Carl Christian Ebbesen (DF), der er kultur- og fritidsborgmester i København, har også meldt afbud. Han siger, at han ikke har lyst til at blåstemple de holdninger, som Qatar repræsenterer:

”Qatar står for det modsatte af den åbenhed og frihed, vi har i København. Alene synet på homoseksualitet og det, at mænd og kvinder ikke har lige rettigheder. Med moskéen får vi desværre et symbol på nogle holdninger, som ligger de fleste københavnere meget fjernt,” siger Carl Christian Ebbesen.

I Dansk Islamisk Råd ærgrer Mohamed al Maimouni sig over de mange afbud.

”Selvom de ved, det er en stor dag for os, vælger de at blive væk. Det er et negativt signal at sende og vil få mange muslimer til at føle, at de ikke er en del af det danske samfund,” siger han.

Gennem årene har der været flere forsøg på at etablere stormoskéer i andre byer end København, blandt andet i Aarhus. Men planerne har foreløbig lange udsigter. Senest har de borgerlige i byrådet stillet forslag om, at det indskrives i planerne for ombygningen af Gellerup Parken, at der ikke kan bygges en stormoské.