Børnehjem ønskes undersøgt for overgreb

Staten bør undersøge mulige historiske overgreb, mener historiker bag den første og eneste rapport om mishandlinger på danske børnehjem

Børnehjemmet Godhavn granskes i ny rapport om mishandlinger på danske børnehjem.
Børnehjemmet Godhavn granskes i ny rapport om mishandlinger på danske børnehjem. Foto: Leif Tuxen.

Der kan med stor sandsynlighed være foregået overgreb på mange flere danske børnehjemsbørn, end der endnu findes bevis for. Det mener historiker Maria Rytter, der i 2011 udfærdigede Godhavnsrapporten. Undersøgelsen, som er finansieret af Socialministeriet, granskede en række klager over forholdene på 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976. Det er den første og hidtil eneste danske undersøgelse af overgreb på børnehjem, og resultatet var gruopvækkende. Børnene, som var under statens varetægt, blev systematisk udsat for vold, seksuelt misbrug og medicinske forsøg, lød det i rapporten.

Men Godhavnsrapporten er en lille undersøgelse og omfatter derfor langt fra alle de danske institutioner, hvor de anbragte børn i den samme periode kan have været udsat for overgreb, fortæller Maria Rytter.

”Det er højst påtrængende at finde ud af, hvor udbredt vanrøgten af de statsanbragte børn er,” fastslår Maria Rytter, som mener, at Socialministeriet bør sætte en undersøgelse i gang omgående.

Under udfærdigelsen af rapporten henvendte mange tidligere børnehjemsbørn sig til Maria Rytter, men undersøgelsen omfatter udelukkende interview med de af børnehjemsbørnene, som har organiseret sig i foreningen Godhavnsdrengene.

”Vi mangler at undersøge forholdene på alle de andre børnehjem. De henvendelser, jeg har fået, matcher de forfærdelige forhold på Godhavn,” siger Maria Rytter, som især mener, at fortællingen om pigernes ophold på de danske børnehjem er overset.

Psykolog Søren Dalgaard er enig. Gennem sit arbejde på behandlingstilbuddet Dialog Mod Vold i Odense har han været i kontakt med mange af samfundets mest marginaliserede borgere, heraf flere tidligere børnehjemsbørn, og han fortæller, at deres barndom spiller en stor rolle for, hvordan deres liv senere har udviklet sig.

”Krænkelserne i barndommen udvikler sig til et tabu og en hemmelighed, som de ikke tør fortælle om,” forklarer Søren Dalgaard.

Han mener, at en dokumentation af forholdene på børnehjemmene derfor kan være en forløsning for de tidligere børnehjemsbørn.

”Hvis de møder forståelse for deres situation, kan de måske ikke ændre radikalt på deres liv, men det vil give dem ro og kan resultere i et bedre liv,” siger psykologen.

Socialminister Manu Sareen (R) har indtil videre ikke ønsket at deltage i et interview, men skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at regeringen sammen med Folketingets socialudvalg og satspuljepartierne har sat gang i at få lavet en forskningsrapport kaldet ”Anbragt i historien”.

Men den undersøgelse har intet med forholdene på børnehjemmene at gøre, lyder det fra Maria Rytter.

”Det er en alt for generel undersøgelse om hele forsorgshistorien. Den handler ikke om overgreb,” siger hun og henviser til Sverige og Norge, hvor man begge steder har gennemført landsdækkende undersøgelser om overgreb mod børn.