Syriske flygtninge strømmer til Sverige

Den svenske kommune Södertlje modtager næsten lige så mange syriske flygtninge som Danmark. Danmark bør overveje at huse flere syriske flygtninge, mener Socialistisk Folkeparti

Alene i årets første seks måneder har 600 syriske flygtninge slået sig ned i den svenske kommune Södertlje med 90.000 indbyggere. Langt hovedparten er kristne syrere, der bosætter sig hos slægtninge, for kommunen lige uden for Stockholm huser det største antal kristne med mellemøstlig baggrund i Skandinavien. Til sammenligning modtog Danmark sidste år 1320 flygtninge fra Syrien, mens Sverige gav husly til 12.000 syrere.

Ifølge Södertljes socialdemokratiske borgmester Boel Godner er presset fra de syriske flygtninge så voldsomt, at der i gennemsnit åbnes en ny skoleklasse for flygtningebørn hver måned.

”I Sverige får syriske flygtninge automatisk asyl og permanent opholdstilladelse, og de kan slå sig ned, hvor i landet de vil. Det foregår ofte på den måde, at en syrer ringer til sin familie i Sverige og spørger: ”Kan vi bo hos jer?” Slægtningen bliver nødt til at sige ja. Det tilsiger kulturen. Så flytter de ind i en overfyldt lejlighed,” fortæller Boel Godner, der kæmper for at få den svenske regerings flygtningepolitik ændret, så de enkelte kommuner får tildelt en bestemt kvote af flygtninge.

Situationen i Södertlje er blot et eksempel på det stigende antal syriske flygtninge i især Sverige og Tyskland. I maj modtog Sverige 6013 asylsøgere, mens 11.160 asylsøgere kom ind i Tyskland. I samme måned modtog Danmark 718 asylsøgere. Godt halvdelen af de mange flygtninge kommer fra Syrien.

Flygtningestrømmen til Sverige og Tyskland bør få danskerne til at diskutere, om ikke Danmark kan modtage en ekstra gruppe kvoteflygtninge fra Syrien, mener SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

”Jeg synes godt, at man kunne åbne op for, om vi skulle tage en lille portion ekstra syriske kvoteflygtninge, der i dag sidder i en håbløs situation i flygtningelejre. Vi gør i forvejen alt, hvad vi kan, i nærområderne. Norge har åbnet grænsen for 1000 ekstra kvoteflygtninge, og Finland for 500,” siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der ikke vil sætte tal på, hvor mange kvoteflygtninge fra Syrien, Danmark bør modtage.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti afviser forslaget:

”Danmark modtager hvert år 500 kvoteflygtninge, og det tal kommer vi ikke til at ændre på. Vi tager i forvejen mange syriske spontane asylsøgere og laver en stor indsats i nærområderne. Når mange syrere hellere vil til Sverige, skyldes det blandt andet, at de syriske flygtninge får permanent opholdstilladelse med det samme mod en midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Samtidig har mange familie og venner i landet,” siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, mener heller ikke, at Danmark kan tage imod flere flygtninge fra Syrien.

”Kommunerne har i forvejen ikke plads til de mange asylsøgere, og for eksempel Tårnby Kommune må indkvartere asylsøgere på en campingplads. Hvor skal pengene til flere flygtninge komme fra ? Vi må endelig ikke gøre som Sverige, for de har massive integrationsproblemer,” siger Martin Henriksen Han efterlyser en international debat om, hvorfor et rigt, muslimsk land som Saudi-Arabien eller en vækstøkonomi som Kina ikke åbner grænserne for flere syriske flygtninge.

Tilbage i Södertlje er den socialdemokratiske borgmester Boel Godner ikke i tvivl om, at Europa har en særlig forpligtelse til at hjælpe de nødstedte syrere:

”For mig er det en selvfølgelighed, at rige europæiske lande bør være solidariske og bevilge beskyttelse til mennesker. Men samtidig bliver vi bliver nødt til at have en anderledes fordeling af flygtninge, for i Södertlje har vi forlængst nået grænsen for, hvad et lokalsamfund kan magte.”