Anklager om pædofili er svære at vaske af

Pædofile er vor tids monstre, og mistanken klæber, selv til dem, der bliver frifundet for en anklage, påpeger forskere

”Det er ved at være sådan, at enhver mand ses som en potentiel pædofil, der kan blive pædofil bare ved at tilbringe tid med børn." Modelfoto.
”Det er ved at være sådan, at enhver mand ses som en potentiel pædofil, der kan blive pædofil bare ved at tilbringe tid med børn." Modelfoto.

”Små børn. Hvordan kunne han?”

Beboere i det lejlighedskompleks, hvor en 22-årig dansk, mandlig pædagogstuderende bor, er tilsyneladende ikke i tvivl om, at den 22-årige dansker i udlandspraktik i New York har gjort præcist det, han er mistænkt for: Krænket 13 børn i en amerikansk børnehave.

Den unge danskers billede og fulde navn har været i flere amerikanske medier under overskrifter som ”sexmonsteret,” og hans forargede naboer er blevet opsøgt af journalister, der har villet høre alt om danskeren.

Den 22-årige smiler lidt forsigtigt på de privatbilleder, de amerikanske aviser er i besiddelse af. Han er ikke dømt af retten, og flere sår tvivl om politiets kronvidnes motiver for at melde den unge dansker.

Men uanset hvordan sagen ender, vil han få svært ved at vaske pædofili-pletten af igen.

Det frygter både PLS Pædagogstuderendes Landssammenslutning, hvor den 22-årige er medlem og forskere der beskæftiger sig indgående med konsekvenserne af pædofilibeskyldninger.

”Forbrydelsen er svær at bevise. Det betyder også, at den er svær at modbevise. Derfor fungerer retssystemet som renselsessystem, hvor man kan få prøvet skyld og uskyld, ikke. Det er det, der er forbandelsen. Selvom man bliver frifundet, bliver man ikke renset formelt, mistanken klæber til en,” siger Karen Munk, ph.d. og lektor i psykologi på Aarhus Universitet. Hun har beskæftiget sig indgående med pædofili-frygt i forskningsgruppen Paradox.

Nina Vieland Christensen, faglig sekretær i PLS frygter for den unge danskers fremtid.

”Medierne i USA har kendt ham skyldig, det er forfærdeligt, det bliver svært for ham at få et job bagefter også i Danmark. Mistanken vil altid være der, selvom han bliver frikendt,” siger hun.

Pædofil. Børnepiller. Krænker. Uanset ordet er det ifølge Else-Marie Buch Leander, der forsker i frygt for pædofili i forskningsgruppen Paradox på Aarhus Universitet, noget af det værste, man kan blive kaldt eller beskyldt for.

”Den pædofile ses som et monster og er den mest forhadte og frygtede figur i vesten i dag,” siger hun.

Hun vil ikke kommentere konkrete sager, men kalder i lighed med Karen Munk sagerne ”vanskelige” og siger, at det kan være svært at blive renset helt, fordi der kan være en tvivl om, hvad der reelt er foregået.

Brian Holm, sportsdirektør og tidligere professionel cykelrytter, kom fuld hjem en aprilnat i år og fandt sin datter og hendes syvårige veninde i sin seng.

Pigen fortalte senere sine forældre, at Brian Holm havde taget bukserne af hende, Brian Holm sagde, at han havde været fuld og ville flytte pigen, så han kunne få fat i sin telefon. Torsdag i sidste uge blev han frikendt af en dommer i Frederiksberg Ret, men på de sociale medier debatteres skyldsspørgsmålet stadig livligt.

”Nu kommer der jo sjældent røg fra en ildebrand, uden at der først har været antændt en ildebrand,” og ”Sandheden er jo, at vi desværre ikke ved med sikkerhed, hvad der er sket ...” lyder to af kommentarerne for eksempel til en artikel på gratisavisen Metroxpress' hjemmeside mx.dk om Brian Holms frifindelse.

Karen Munk mener, at frygten for pædofili og pædofilianklager er blevet så udtalt, at det har negative konsekvenser for alle mænd, og ikke kun for dem der, måske uretmæssigt, bliver beskyldt for pædofili. For det er tilsyneladende ikke kun pædofili-pletten, der er svær at vaske af den megen omtale af sagerne skaber også frygt blandt mænd, der ikke er blevet mistænkt for krænkelser.

”Den logiske konsekvens for andre mænd er at holde sig på afstand af børn, der ikke er deres egne, og det ser vi en stigende tendens til,” siger hun.

Blandt andet er der bedstefædre, der undlader at skifte ble på deres børnebørn af frygt for beskyldninger, og i England har der været flere eksempler på, at mænd ikke har hjulpet børn, der har haft brug for hjælp i det offentlige rum, siger Karen Munk.

”Det er ved at være sådan, at enhver mand ses som en potentiel pædofil, der kan blive pædofil bare ved at tilbringe tid med børn. Alle mænd kan efterhånden blive anklaget for pædofili. Det er gået amok,” mener hun, og peger på, at det for eksempel kun er ganske få af de sager fra daginstitutioner, hvor der er mistanke om pædofili, der ender med en straffesag.

Den 15. august tager den amerikanske anklagemyndighed stilling til, om der skal rejses tiltale mod den 22-årige danske studerende, der netop er blevet løsladt, men opholder sig under strenge restriktioner i New York.