Forældre fortryder for lidt samvær med børn

Hver fjerde voksne fortryder, at de ikke har tilbragt mere tid med deres børn, da de var små. Det manglende samvær har konsekvenser for børnelivet,lyder det fra Børns Vilkår. S-politiker åbner for forældres ret til deltid

Julie Wennike har valgt at være hjemme med sin datter Ellen, mens hun er lille. I går fortalte Julie sin historie i Kristeligt Dagblad.
Julie Wennike har valgt at være hjemme med sin datter Ellen, mens hun er lille. I går fortalte Julie sin historie i Kristeligt Dagblad.

Når vores børn er helt små, tilbringer de typisk mange timer i daginstitution, mens forældrene er på arbejde. Men en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad blandt 1005 danskere, viser nu, at denne adskillelse mellem børn og forældre ikke er uden konsekvenser. For 24 procent af de adspurgte fortryder, at de ikke tilbragte mere tid med deres børn, mens de stadig var små. Det svarer til hver fjerde.

Mai Heide Ottosen, ph.d. og seniorforsker i børn og familier ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, peger på, at det meget vel kan hænge sammen med arbejdslivets vilkår. For ofte er det ikke muligt at få indrettet arbejdslivet på en måde, hvor man kan hente sine børn klokken 14 hver dag. Desuden har mange ikke råd til, at den ene forælder arbejder på deltid. Men der er også mange, der simpelthen vælger at prioritere jobbet:

”En del mennesker, specielt i middelklassen, har et job, der er rigtig interessant. Og derfor føler mange, at de udvikler sig personligt, og derfor prioriteres arbejdet. Men så bliver familielivet ikke, som man bagefter ønsker, det skulle have været,” siger Mai Heide Ottosen, der også peger på, at familielivet er fyldt med ambivalenser:

”På den ene side har man nogle drømme, ønsker og idealer om, hvad man gerne vil med familien. På den anden side er der en praksis og en virkelighed. Og det er ikke altid muligt at indfri vores ønsker og ambitioner, når det kommer til det virkelige liv.”

Bente Boserup, souschef i Børns Vilkår og chef for BørneTelefonen, peger på, at det manglende samvær kan have konsekvenser for børnene. Hun ser undersøgelsen som et fingerpeg om, at forældre ofte er splittede mellem arbejdsliv og børn:

”Vores erfaring fra børnetelefonen viser, at børn efterlyser, at deres mor og far har tid til dem. De er i tvivl om, hvorvidt mor og far har tid til at hjælpe dem med det, de går og roder med. Det er et savn hos nogle børn, at forældre ikke har den tid,” siger Bente Boserup og fortsætter:

”Det er klart, at det har konsekvenser. Hvis en nærværende voksen ikke hjælper barnet med at sætte ord på følelser og tanker, så går børn rundt og kan ikke finde ud af, hvad sker med dem selv og omverdenen. Og så kan de ende med at blive rigtig kede af det. Hvis forældrene så oven i købet sidder med hovedet begravet i mailen eller iPhonen, når de så endelig er sammen med børnene, så kan børnene for alvor føle, at de slet ikke er noget værd.”

Bente Boserup mener godt, at man som forældre kan spørge sig selv, om børnene bare pr. automatik skal sendes tidligt i vuggestue i mange timer, eller om man som familie har mulighed for at prioritere anderledes.

Bjarne Laustsen (S), medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg, peger på, at der de senere år er gjort en del på barselsområdet, blandt andet er barselsperioden blevet forlænget. Men han mener ikke, at unge forældre tager de muligheder, der rent faktisk er for at tilbringe tid med deres små børn:

”Vores system vender på mange måder på hovedet i Danmark. For det er, når man er ung og skal stifte familie, at man har alle udgifterne til at opbygge en bolig og til børnepasning, og her har man ofte en lav løn, fordi man mange steder har anciennitetsløn. I den sidste del af livet har man derimod højere løn og ingen eller færre afdragsudgifter til bolig. Det betyder, at de unge ofte ikke tager de rettigheder, de har, i forhold til at vælge mere tid med deres børn. Det bliver meget hurtigt et økonomisk spørgsmål fremfor et spørgsmål om, hvad der er bedst for barnet og familien.”

Alligevel mener han, at det kunne være en god idé at se på, om forældre med små børn skal have ret til at gå på deltid ligesom i Sverige:

”Hvis det kunne få fødselsraten til at stige, så synes jeg, at det kunne være en god idé. Nu er jeg fra et lille husmandssted, hvor jeg har syv søskende. Min mor har ikke fået os, fordi der var råd til det. De fik os bare. Så der må også være andre ting end lige økonomi, der afgør, hvor meget tid vi har til vores små børn.”

I Danmark daler fødselstallet og var sidste år på 55.873.

Julie Wennike har valgt at være hjemme med sin datter Ellen, mens hun er lille. I går fortalte Julie sin historie i Kristeligt Dagblad.
Julie Wennike har valgt at være hjemme med sin datter Ellen, mens hun er lille. I går fortalte Julie sin historie i Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen