”Trusler på sociale medier har gjort mig mere årvågen”

Den 32-årige Jonatan Møller Sousa har modtaget antisemitiske trusler efter, at han forsvarede Israel i en tv-debat, men han er fast besluttet på ikke at lade sig true til tavshed

“Somme tider kan jeg godt frygte, at der kommer én og maler graffiti eller smadrer en rude i min lejlighed. Sker det, kan det godt være, at jeg vil overveje, om jeg fortsat skal deltage i debatten,” siger næstformand i Dansk Zionistforbund, Jonatan Møller Sousa.
“Somme tider kan jeg godt frygte, at der kommer én og maler graffiti eller smadrer en rude i min lejlighed. Sker det, kan det godt være, at jeg vil overveje, om jeg fortsat skal deltage i debatten,” siger næstformand i Dansk Zionistforbund, Jonatan Møller Sousa. . Foto: Paw Gissel.

Den 12. juli sidder næstformand i Dansk Zionistforbund Jonatan Møller Sousa i TV 2 News' studie i København og diskuterer krigen i Gaza med formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed.

De er dybt uenige om årsagerne til optrapningen af konflikten.

Jonatan Møller Sousa mener, at Israels angreb på Gaza er et nødvendigt forsvar, fordi Hamas lader raketter regne over Israel og i øvrigt ikke anerkender staten Israel. Fathi El-Abed betragter Israels angreb som et overgreb, der rammer helt uskyldige og foreløbig har kostet flere hundrede civile livet.

De følgende dage modtager Jonatan Møller Sousa fire trusler fra flere personer på Facebook. En af dem lyder:

”Der er ingen jøder døde desværre. Det laver vi om på i Danmark. I er ikke velkomne i Danmark. Det er mit land, og I skal etnisk udryddes i Danmark. ”

I en anden besked skriver den samme person blandt andet:

”Du er en skændsel for Danmark. Jeg giver flybilletten til hele din zionistiske familie nu jeg i dk ikke må fyre en kugle i panden på jer.”

Der bliver også indtalt en besked på hans telefonsvarer, hvor han kaldes ”en luder”. I dag er truslerne meldt til politiet.

Jonatan Møller Sousa er fast besluttet på, at chikanen ikke skal påvirke hans liv. Han vil fortsat deltage i tv-debatter og møder, men alligevel er det svært at være upåvirket. Han tænker meget på forfatteren og islamkritikeren Lars Hedegaard, der i dag lever under jorden, efter at han i februar 2013 blev opsøgt på sin bopæl af en mand, der affyrede et skud, som ikke ramte.

”Jeg prøver at lade være med at lade mig påvirke, men alligevel påvirker truslerne mig. Jeg er blevet meget årvågen og opmærksom på folk omkring mig. Jeg har fortalt de ansatte i min andelsforening, at de skal holde øje med, om der kommer nogen forbi ejendommen for at observere. Jeg tænker også en del på attentatet mod Lars Hedegaard. Ville jeg kunne reagere på samme måde, hvis en mand ringede på og skød med en pistol? Det sværeste er at se, at mine forældre og søskende bliver bekymrede, fordi jeg udtaler mig åbent om Israel,” siger Jonatan Møller Sousa.

Den 32-årige økonom er vokset op i Hillerød og har læst på Københavns Universitet. I sin opvækst har han aldrig tidligere oplevet personlig modvilje eller chikane på grund af sin jødiske baggrund eller Israel-venlige holdninger. I 2012 deltog han sammen med andre fra Dansk Zionistforbund i en mangfoldighedsfestival i Københavns Kommune, og her oplevede den zionistiske gruppe tilråb fra unge mænd med indvandrerbaggrund og unge danskere på den yderste venstrefløj.

”Det oplevede jeg som en politisk aktion ikke en trussel mod mig personligt,” fortæller Jonatan Møller Sousa.

Han regner stadig med, at de, der skriver hadefulde indlæg, er mennesker ”som sidder med en pizza foran computeren og skriver dumme ting”.

”Men det værste er, at truslerne på de sociale medier påvirker andre til ikke at deltage i debatten. Mange vil tænke, så skal jeg ikke skrive et læserbrev, eller dele et billede eller en video på de sociale medier. På den måde vinder de, der truer,” siger Jonatan Møller Sousa, der understreger, at han forsøger at imødegå bekymringen ved at tænke rationelt.

”Somme tider kan jeg godt frygte, at der kommer én og maler graffiti eller smadrer en rude i min lejlighed. Sker det, kan det godt være, jeg vil overveje, om jeg fortsat skal deltage i debatten,” siger Jonatan Møller Sousa.

Han beklager, at også formanden fra Dansk Palæstinensisk Forening, Fathi El-Abed, har modtaget flere hadefulde beskeder på de sociale medier.

”Israel-Palæstina-konflikten antænder voldsomme følelser også her i Danmark. Jeg har stor respekt for folk, der er uenige med mig. Det er vigtigt, at diskussionen foregår på en civiliseret måde,” siger Jonatan Møller Sousa, der i øjeblikket er ved at tage kontakt til en præst ved Stefanskirken på Nørrebro i København for at komme i dialog med nogle af bydelens unge mænd med mellemøstlig baggrund, der tager afstand fra Israel.