Bibelen har ingen indvendinger mod UFO'er og rumvæsener

Nasa spår i ny udmelding, at vi finder liv på andre planeter inden for 20 år

”Det interessante ved en sådan opdagelse af en anden civilisation vil være, om den også har en religion og en gudopfattelse."
”Det interessante ved en sådan opdagelse af en anden civilisation vil være, om den også har en religion og en gudopfattelse.".

Fox Mulder fra 1990'ernes store tv-serie ”X-Files” også kendt som ”Strengt fortroligt” er overbevist om, at der er liv at finde på andre planeter. I et af afsnittene spørger han sin mere skeptiske makker Dana Scully:

”Er du bekendt med De Ti Bud?”.

”Vil du have mig til at fremsige dem?”, spørger agent Scully, hvortil Fox Mulder svarer:

”Kun buddet om hviledagen. Den del, hvor Gud skabte Himlen og Jorden, men ikke ville besværes med at fortælle nogen om sine sideprojekter.”

Omend tv-karakteren Mulder næppe er teolog, er han muligvis ikke helt ved siden af. For selvom Bibelen ikke umiddelbart siger noget om udenjordisk liv, betyder det ikke, at dets potentielle eksistens vil anfægte den kristne tro. Det mener i hvert fald Viggo Mortensen, tidligere professor i teologi ved Aarhus Universitet.

”Bibelen er jo ikke et opslagsværk, så bare fordi der ikke står noget om liv på andre planeter, betyder det ikke, at det ikke findes. Min tro ville ikke blive anfægtet af det. Tværtimod ville jeg blive lettere nysgerrig,” siger han.

Spørgsmålet er relevant på grund af sidste uges udmelding fra Nasa-astronomen Kevin Hand, som forudsiger, at vi inden for de næste 20 år vil finde liv andre steder i rummet.

Udmeldingen kom på baggrund af nyere tids markante opdagelser af et utal af nye planeter, hvoraf man vurderer, at flere er egnet til at huse liv.

Et opslag i historiebøgerne viser, at udtalelser som denne ikke ligefrem har givet astronomer plads i den kristne kirkes kridthus.

For eksempel blev italieneren Galilei i 1633 dømt for at have fastholdt det kætterske synspunkt, at Jorden drejede sig om Solen og ikke omvendt. For at ungå at blive brændt på bålet, indrømmede han at have forbrudt sig imod et paveligt dekret om ikke at udbrede sit kætterske synspunkt. I stedet blev han idømt livslang husarrest.

NASA's Kevin Hand behøver dog ikke se sig over skulderen efter en vred kirke, mener lektor og kirkehistoriker ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen.

”Efter problemerne i forbindelse med de første kosmiske opdagelser har det ikke ligget til den kristne tro at spekulere i himmellegemer. Vi er blevet enige om, at Bibelen ikke er nogen lærebog i kosmos, og hvis vi pludselig finder ud af, at der er liv andre steder, er det i mine øjne bare en ekstra understregning af Guds storhed,” siger han.

Kirkehistorikeren tilføjer, at han har svært ved at forestille sig, at en potentiel opdagelse af udenjordisk liv skulle få stor betydning for den globale kirke.

Det tror heller ikke Jens Bruun Kofoed, professor i Gammel Testamente ved Dansk Bibel-Institut i København. Ifølge ham skal man langt til højre på den amerikanske kirkefløj for at finde kristne, hvis tro for alvor ville blive udfordret af en opdagelse som denne.

”Jeg er ikke stødt på nogen, der ville have svært ved at forene kristen tro med sådan en opdagelse. Men har man en bibelforståelse, der umuliggør dette, er det naturligvis en krise for ens gudsopfattelse, hvis det sker.”

Er man derimod åben for muligheden, er det en positiv udfordring, man som troende vil stå i, mener han:

”Det interessante ved en sådan opdagelse af en anden civilisation vil være, om den også har en religion og en gudopfattelse. Og vil den i så fald stemme overens med den, vi har, og har Gud åbenbaret sig på samme måde over for dem, som han har over for os? Har den et helligskrift, der ligner vores? Der vil blive en masse interessante spørgsmål at forholde sig til.”