Ebola er primært et problem i lande med dårlig hygiejne

Danmark tager ikke særlige forholdsregler for at undgå ebola-smitte fra rejsende, for risikoen for smitte er ”usandsynlig,” siger Statens Serum Institut

Hvis det usandsynlige skulle ske, at en patient med ebola kom til Danmark, står et beredskab klar.
Hvis det usandsynlige skulle ske, at en patient med ebola kom til Danmark, står et beredskab klar. Foto: Cynthia Goldsmith/CDC/Sipa USA.

Berøring med opkast, afføring eller blod er en forudsætning for at blive smittet med ebola, og derfor er det ”usandsynligt”, at den frygtede ebola-virus kommer til Danmark, siger Tyra Grove Krause, overlæge på Statens Serum Institut.

Danmark har derfor ikke iværksat særlige kontrolforanstaltninger, ud over det normale beredskab, for at sikre, at smitten ikke kommer ind i landet.

”Skulle det mest usandsynlige ske, at der kom en patient med ebola til Danmark, så har vi et beredskab, der kan håndtere det. Hvis der er en, der viser tegn på ebola på et fly, vil der stå en ambulance klar ved landingen og køre patienten direkte til en isolationsstue,” siger Tyra Grove Krause.

Ebola vil heller aldrig kunne udvikle sig lige så voldsomt i Danmark som i Vestafrika, hvor 672 mennesker er døde siden slutningen af marts:

”Sygdommen vil ikke kunne sprede sig i Danmark, vi har et godt beredskab og vil hurtigt kunne isolere folk og inddæmme smitten. Der er ingen god behandling mod ebola, men vi kan isolere sygdommen, det er svært i Afrika,” siger Tyra Grove Krause.

Iført beskyttelsesdragter arbejder Læger uden Grænser på højtryk for at indkapsle smitten og forhindre, at den spredes yderligere, for der er ingen effektiv behandling, og op til 90 procent af de smittede dør.

Ebola minder om influenza i begyndelsen af sygdomsforløbet, hvor feber, muskelømhed, træthed og ondt i halsen måske ikke umiddelbart får alarmklokkerne til at ringe. Efter noget tid begynder den smittede imidlertid at kaste op og have diarré, udslæt og påvirket nyre- og leverfunktion. Nogle gange bløder den smittede også kraftigt fra kroppens åbninger eller får organsvigt.

Sygdommen smitter ikke gennem luften, og der er derfor primært risiko for smitte, hvis man kommer i berøring med opkast, afføring eller blod.

Foreløbig har smitten bredt sig fra Guinea til nabolandene Liberia og Sierra Leone, og situationen er nu så alvorlig, at Læger uden Grænser mener, at smitten er ude af kontrol.

”Der er konstateret smitte flere end 60 steder i tre lande. Det er fattige lande, som ikke er vant til at håndtere ebola, og hvor der er dårlig hygiejne. Det er et problem, når der kan gå 21 dage, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud,” siger Vibeke Brix, børnelæge på Rigshospitalet og desuden tilknyttet Læger uden Grænser.

Tyra Grove Krause er enig i, at udbruddet ikke er ”helt under kontrol”, men det er primært et lokalt problem, siger hun:

”Der er en mistillid til sundhedssystemet i de lande, der er ramt, og når nødhjælpsarbejderne tager imod de syge i rumudstyr, og de syge så senere dør, så har deres pårørende ikke så meget lyst til at søge behandling. Og når folk ikke henvender sig til sundhedspersonalet, er der risiko for yderligere spredning.”

Vibeke Brix tror heller ikke, at Europa er i fare for at blive ramt af en ebola-bølge, men det er noget, de taler om på børneafdelingen, hvor hun arbejder.

Hvis der kommer en fra et af de tre ramte lande med influenza-symptomer, så isolerer vi altså vedkommende, siger kollegerne til hinanden. En høj-dødelig sygdom uden behandling gør indtryk.

Men der er ingen grund til panik. Overhovedet.

”Ebola er en smitsom sygdom, selvom det ikke er den mest smitsomme, der findes. Og selvfølgelig handler det om at undgå, at der er nogen, der rejser ud og smitter andre, men vi skal ikke være bange i Europa, for sygdommen vil ikke kunne sprede sig. Vi kan isolere den meget bedre, end man kan i et afrikansk land med dårlig hygiejne.”

Vibeke Brix synes, det er vigtigt at holde fokus der, hvor problemet er massivt:

”Jeg har det dårligt med, at vi skal tale om, om det kan smitte os, for et afrikansk liv er vel lige så meget værd som et dansk.”