Nye asylcentre åbner til Syrien-flygtninge

Udlændingestyrelsen opretter to nye såkaldte “buffer-centre”, der skal modtage et stigende antal af flygtninge fra det borgerkrigshærgede Syrien, mens deres asylsager behandles.

Tidligere i år lukkede Udlændingestyrelsen ellers en række asylcentre, men kontorchef Thomas Mortensen forklarer, at flygtningestrømmene varierer kraftigt.

”Erfaringen viser, at behovet for pladser hurtigt kan ændre sig. Vi har fuldt fokus på at være på forkant, men i pressede situationer som den aktuelle er vi naturligvis særligt afhængige af kommunernes hjælp,” siger han.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at flygtningestrømmen fra Syrien på månedsbasis er steget fra 140 i februar til 276 i maj. Tallene fra juni og juli er ikke kommet endnu, men stigningen har været stor, oplyser styrelsen.

I Jammerbugt Kommune bliver en nedlagt skole i Vester Hjermitslev omdannet til et tre ugers midlertidigt modtagelsescenter for 100 syriske asylsøgere, mens Sønderborg Kasserne foreløbigt skal huse op mod 300 det næste år. Og flere centre er på vej.

Formand i Vester Hjermitslev borgerforening, John Lovmand, kritiserer, at området ikke fik besked, før asylcentret oprettes. Han har dog forståelse for behovet.

”Det ville have været rart, hvis vi i forvejen havde vidst noget om det, så vi kunne have indkaldt til møde og få forberedt os bedre,” mener han.

Men en hurtig indsats er nogle gange betingelserne, siger Thomas Mortensen.

”Lige nu har vi en konkret udfordring, blandt andet på grund af konflikten i Syrien. Det indebærer, at vi ind i mellem må handle med kort varsel,” forklarer han.

Der har også været tale om at sende asylsøgere til Bornholm, hvor kommunen gerne vil udnytte øens tomme bygninger til at skabe lejeindtægter og arbejdspladser. Der mangler dog en endelig vedtagelse på et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen den 4. august, skriver Bornholms Tidende.

Fordelt på det tidligere Plejecenter Slottet i Rønne og den nedlagte folkeskole i Nyker står Bornholm til at skulle modtage omkring 300 asylsøgere.