Danmark mister milliardeksport til Rusland

Et russisk importstoprammer dansk landbrug og fødevareproduktion med tab på 3,5 milliarder kroner, vurderer Landbrug og Fødevarer

Landbrug og Fødevarer frygter dog ikke, at de danske virksomheder kommer til at brænde inde med frugt eller grønt.
Landbrug og Fødevarer frygter dog ikke, at de danske virksomheder kommer til at brænde inde med frugt eller grønt. Foto: Gert S. Laursen.

Rusland sætter nu hårdt mod hårdt over for de lande, der har indført sanktioner mod landet i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

Premierminister Dmitrij Medvedev sagde i går, at Rusland vil stoppe import af en lang række fødevarer, herunder frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge.

Brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer vurderer, at Ruslands stop for import af fødevarer fra Danmark kan koste landbruget cirka 3,5 milliarder kroner i tabt eksport.

”Det er klart, at sanktionerne er alvorlige, og de rammer stort set alle typer af fødevarer,” siger Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, i en pressemeddelelse.

”Derfor håber vi, at der kan findes en politisk løsning på konflikten mellem Rusland og den øvrige verden så hurtigt som muligt til gavn for alle parter,” tilføjer han.

Ifølge Medvedev vil forbuddet foreløbig løbe i et år og træder i kraft øjeblikkeligt. Russerne har i forvejen lukket for import af svinekød fra EU på grund af risikoen for svinepest.

Hos Landbrug og Fødevarer frygter man dog ikke for, at de danske virksomheder skal brænde inde med hverken kød eller grønt.

”Danske fødevarevirksomheder er generelt gode til at finde nye markeder. Hvis Rusland lukker for import, betyder det jo ikke, at vi skal smide varerne ud. Men det er klart, at på den korte bane er der en risiko for, at det vil påvirke verdensmarkedspriserne på de berørte varer,” siger Søren Gade.

De danske landmænd og eksportvirksomheder med handelsforbindelser til Rusland skal ikke forvente, at den danske regering kompenserer dem for de tab, de lider som følge af det russiske importforbud. Det fastslår handelsminister Mogens Jensen (S) over for Ritzau.

”Internationale konflikter er en del af den risiko, man lever med, når vi handler i en åben verden. Den danske stat kan jo ikke garantere for, hvad der sker i enkelte lande, så der er ikke tradition for kompensationsordninger,” siger han.Ifølge tal fra Danmarks Statistik for 2013 udgjorde vareeksporten til Rusland sidste år 11,8 milliarder kroner. Eksporten af fødevarer udgjorde ifølge Danmarks Statistik alene 4,9 milliarder kroner.