En ny folkeskole åbner i dag

Folkeskolereformen er en realitet, og i dag er første skoledag for den nye helhedsskole. De tidligere stridende parter må nu samarbejde om at gøre skoledagen til en succes for Danmarks 700.000 skoleelever. Vi har spurgt dem hvordan

I dag er den første dag med den nye helhedsskole, således også for Kathrine og Ida Olander. Snart 11-årige Kathrine (tv.) begynder i 5. klasse på Bellahøj Skole, mens 8-årige Ida skal begynde i 2. klasse. Her leger de to piger i en bogstavskulptur på Dan Turells Plads i Vangede ved København.
I dag er den første dag med den nye helhedsskole, således også for Kathrine og Ida Olander. Snart 11-årige Kathrine (tv.) begynder i 5. klasse på Bellahøj Skole, mens 8-årige Ida skal begynde i 2. klasse. Her leger de to piger i en bogstavskulptur på Dan Turells Plads i Vangede ved København. . Foto: Leif Tuxen.

Miranda Dagsson, formand, Danske Skoleelever:

”I Danske Skoleelever vil vi sørge for at snakke med eleverne og diskutere vores folkeskole med dem. I fremtiden bliver det vores opgave at sørge for, at reformen bliver rettet til, der hvor det er nødvendigt. I nogle kommuner kommer det sikkert til at gå rigtig godt med den nye reform, mens det i andre vil gå mindre godt. Her vil vi sørge for, at der bliver justeret og rettet til, hvor det er nødvendigt, og at eleverne bliver inddraget i denne debat. I det hele taget er vores fornemmeste opgave at lytte til eleverne det er trods alt dem, der er flest af ude på skolerne.”

Christine Antorini, undervisningsminister, Socialdemokraterne:

”De har haft rigtig travlt ude på skolerne og har gjort et kæmpe arbejde, her før reformen trådte i kraft. Nu skal vi huske på at give dem arbejdsro til at få alle de nye ting godt i gang. Det er naturligt, at der vil være børnesygdomme, og at alt ikke kan forløbe perfekt fra første dag. Det værste, vi kan gøre som politikere, det vil være at blive så utålmodige, at man forsøger at lave ting om, før man overhovedet har givet dem en chance for at virke. De ting, der ikke er på plads, de skal nok komme det. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke skal justeres noget i reformen, for sådan er det som regel med de store reformer de skal justeres henad vejen.

Claus Hjortdal, formand, Skolelederforeningen:

”Vi har arbejdet intenst på at forberede os til reformen det seneste år, så vi kunne være klar til elevernes første skoledag. Der er blevet holdt møder med lærere og pædagoger på landets skoler den seneste tid for at forberede dem til den nye hverdag, der venter. Derudover vil der på de fleste skoler i løbet af september blive afholdt orienteringsmøder for forældrene, hvor de kan få svar på deres spørgsmål og afløb for bekymringer. Vi har forberedt os grundigt og er fremadrettet klar til at informere og indgå i dialoger.”

Anders Bondo, formand, Danmarks Lærerforening:

”Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe skolerne med at få mulighederne for at gennemføre reformen. Reformen er en realitet, og nu er det nødvendigt, at vi sikrer, at skolerne har rammerne for at realisere den. Den danske folkeskole ændres ikke ved politiske beslutninger, men ude i klasseværelserne. Det er der, vi skal have fokus.”

Pressebilleder af Miranda Wernay Dagsson, nyvalgt formand for Danske Skoleelever (DSE).
Pressebilleder af Miranda Wernay Dagsson, nyvalgt formand for Danske Skoleelever (DSE). Foto: Scanpix
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin nye regering 3.2.2014. Christine Antorini ankommer
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterer sin nye regering 3.2.2014. Christine Antorini ankommer Foto: Scanpix
Foto: Skolelederforeningen
Tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen holder 70-års fødselsdagsreception i Brøndsalen ved Frederiksbergs have tirsdag d.18.juni 2013. Her ses lærernes formand Anders Bondo Christensen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013)
Tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen holder 70-års fødselsdagsreception i Brøndsalen ved Frederiksbergs have tirsdag d.18.juni 2013. Her ses lærernes formand Anders Bondo Christensen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013) Foto: Jens Nørgaard Larsen