Højskolesangbogen vandt net-afstemningen

Der er mere danskhed i Dannebrog, højskolesangbogen og salmebogen end i Margretheskålen, Christiania-cyklen og traileren mener de læsere, der hen over sommeren har deltaget i internet-afstemningen om ”10 ting der skabte Danmark”. Arkivfoto.
Der er mere danskhed i Dannebrog, højskolesangbogen og salmebogen end i Margretheskålen, Christiania-cyklen og traileren mener de læsere, der hen over sommeren har deltaget i internet-afstemningen om ”10 ting der skabte Danmark”. Arkivfoto. .

Der er mere danskhed i Dannebrog, højskolesangbogen og salmebogen end i Margretheskålen, Christiania-cyklen og traileren.

Det mener i hvert fald de læsere, der hen over sommeren har deltaget i internet-afstemningen om ”10 ting der skabte Danmark”.

Da afstemningen lukkede i går, havde Højskolesangbogen opnået 307 ud af i alt 780 stemmer og gik dermed sejrrigt ud af konkurrencen.

Det overrasker ikke Michael Böss, lektor og forsker i nationale fortællinger ved Aarhus Universitet, som har været med til at udvælge de 10 ting.

”Da vi lavede listen, forsøgte vi bevidst at foreslå nogle ting, man ikke normalt ser som nationalsymboler. Men det var forventeligt, at der ville være størst tilslutning til de tre ting, der allerede er en etableret national symbolik omkring,” siger han.

Højskolesangbogens sejr hænger måske også sammen med, at der på højskolernes fælles Facebook-profil på internet er blevet udsendt flere opfordringer til alle højskolevenner om at deltage og stemme på den blå sangbog. Men Michael Böss peger samtidig på, at bogen af mange ses som essensen af dansk folkelig tradition:

”Når højskolesangbogen vinder, er det, fordi den både rummer det traditionelle og kirkelige Danmark og den moderne sekulære danskhed.”

Stemmerne fordelte sig således:

Højskolesangbogen: 307 stemmer

Dannebrog: 181 stemmer

Salmebogen: 102 stemmer

Rugbrødet: 76 stemmer

Legoklodsen: 42 stemmer

Øl: 25 stemmer

Bacon: 21 stemmer

Christianiacyklen: 15 stemmer

Margretheskålen: 9 stemmer

Traileren: 2 stemmer