Tyskland skal afgøre sag om imams angreb

Dansk politi lader Tyskland køre sagen om Aarhus-imam, der opfordrede Allah til at dræbe jøder. Strafferetsekspert tror ikke, at imamens ord er strafbare i Danmark

Imam Abu Bilal under fredagsbøn.
Imam Abu Bilal under fredagsbøn. Foto: Brian Rasmussen.

”Oh, Allah ødelæg de zionistiske jøder. De er ingen udfordring for dig. Tæl dem og dræb hver og en af dem. Skån ingen. Ryst grunden under deres fødder. Lad dem lide forfærdeligt.”

Den danske imam Abu Bilal Ismails udtalelser under en fredagsbøn i Berlin i juli bliver ikke umiddelbart en opgave for det danske politi.

Flere personer anmeldte ellers imamen til Østjyllands Politi efter hans udtalelser i en tysk moské, fordi han er dansk statsborger og normalt prædiker fra Grimhøjvej-moskéen i Aarhus, der har huset flere, der senere er draget i krig i Syrien.

Østjyllands Politi svarede i første omgang, at det ville vurdere sagen juridisk, men har nu beslutttet sig for at lade den tyske anklagemyndighed behandle sagen.

”Vi har kontakt til politiet i Tyskland, der undersøger, om han kan straffes i Tyskland. Det er mest naturligt, fordi forholdet er sket der,” siger Helle Edelbo, politikommissær ved Østjyllands Politi.

Hvis de tyske myndigheder vurderer, at der er grundlag for en straffesag på baggrund af imamens udtalelser, men at de på grund af særlige omstændigheder ikke har mulighed for at retsforfølge ham, kan anklagemyndigheden i Danmark dog tage sagen op. I så fald vil sagen skulle køre ved Københavns Byret, hvor sager fra udlandet behandles, og ikke ved Østjyllands Politi, siger Poul Gade, advokaturchef i Østjyllands Politi.

Men i praksis bliver det op til den tyske anklagemyndighed at vurdere, om imamen skal retsforfølges for sine ord.

”Hvis det tyske politi siger, at det ikke er strafbart, så kan vi godt se på sagen, men det er en svær sag juridisk, for hans udtalelser skal være kriminelle i Tyskland, da det er der, han har fremsat dem. Hvis vi skal kunne køre en sag i Danmark, efter at det tyske politi eventuelt har vurderet, at det ikke er kriminelt, er der nogen, der skal føle sig krænkede. Og han taler om zionister generelt, det er et ret bredt begreb,” siger Poul Gade og understreger, at Østjyllands Politi ikke har taget stilling til, om imamens udtalelser er på kant med den danske straffelov.

Jørn Vestergaard, strafferetsekspert, tvivler på, at det er kriminelt at true med Allahs straf i Danmark.

”Hvis han har truet via Allah, er det en svag sag. Det er en form for besværgelse, hvor man beder gud om at bringe ulykke over andre. Det har jeg meget svært ved at tro, at man vil straffe for i Danmark,” siger han.

Han hæfter sig også ved, at det er uspecifikt, hvem straffen skal ramme, for hvad menes der helt konkret med zionister, spørger han.