Sommeren har snydt os lidt

Det føles som den bedste sommer nogensinde - men er det rigtigt? Og er den slut nu? Svaret er lidt kringlet

Vi fik usædvanligt fint badevejr. Og det er stadig udsigt til endnu nogle gode dag med op til 25 graders varme i luften.
Vi fik usædvanligt fint badevejr. Og det er stadig udsigt til endnu nogle gode dag med op til 25 graders varme i luften. Foto: Christian Lindgren/Scanpix.

Størstedelen af de danskere, der har opholdt sig her i landet hen over sommeren, har formentligt - på et eller andet tidspunkt - nærmest lykkeligt udbrudt: Jamen, er det ikke fantastisk! Jeg kan ikke huske, at vi har haft sådan en dejlig sommer før. Og det har været en dejlig sommer. I hvert fald hvis man er til sol og varme.

Juli var således den næstvarmeste juli siden 1874, hvor man første gang begyndte at registrere den slags.

Og det kunne også have blevet en historisk god sommer i det hele taget, hvis ikke den tropiske orkan Bertha lidt usædvanligt overlevede sin lange vandring helt op til vores breddegrader og forårsagede det lavtryk, der har domineret august indtil nu.

Vi skal faktisk ikke længere tilbage end 2006, før vi finder en endnu varmere sommer med endnu flere solskinstimer. Og rent nedbørsmæssigt har sommeren været helt normal.

Det har bare føltes mere tørt, end det reelt har været, forklarer meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut, Niels Hansen:

”Kombinationen af høj varme og mange solskinstimer har gjort, at planterne har haft særlig meget brug for vand uden at få det, og derfor har mange haver set lidt afsvedne ud. Det har fået folk til at tænke: 'Bare det dog ville regne lidt'. Og måske derfor har mange haft oplevelsen af, at det har været en historisk varm og solrig sommer.”

Dem, der er kommet deres have til undsætning med vandslangen, har måske tænkt det samme, for det er 10 år siden, at det senest var nødvendigt at tage den i brug, forklarer Niels Hansen. Dengang var prisen på vand en helt anden, så man vandede bare.

I dag kan den våde undsætning tydeligt mærkes på pengepungen, så også derfor føles denne sommer måske mere exceptionel, end den egentlig er, påpeger han.

Det store spørgsmål, mange sikkert stiller sig selv i disse dag, er så: Er sommeren - exceptionel eller ej - forbi nu?

Højsommeren er i hvert fald, siger meteorolog Martin Lindberg, også fra DMI. Men sommeren som sådan har lidt liv i sig endnu, forventer han.

Fra slutningen af august og i starten af september vil der nemlig komme højtryk over Danmark igen, men sandsynligvis kun i kortere perioder af et par dages varighed.

Her kan der til gengæld godt blive op til 25 grader.

”Der bliver ikke flere varmebølger i år, så meget kan jeg love, men det gode sommervejr er ikke helt slut. Det bliver bare mere spredt,” siger han.

Niels Hansen forventer også mere sol fordelt ud over 50 til 60 solskinstimer i de sidste 10 dage af august.

Holder det stik, vil årets sommer komme i alle tiders top 10 over varme og solskinsfyldte somre. Måske endda top seks.

”Enkelte steder, eksempelvis på Møn, det østlige Fyn og ved den jyske vestkyst, har solen og varmen virkelig været exceptionel i år, og generelt set har sommeren været noget særligt. Vi ligger næsten to grader over gennemsnittet for det, vi betragter som den internationale normal. Og vi ligger en halv grad over, hvad der har været normalt de senere år. Så hvis folk går og tænker, at det har været en fantastisk sommer, er det ikke helt forkert,” siger Niels Hansen.