Landets biblioteker trues med lukning

Venstres københavnske kulturordfører, Jens-Kristian Lütken, foreslår at sætte en udløbsdato på landets biblioteker

"Jeg taler ikke om at lukke alle biblioteker, men langt de fleste," siger Jens Kristian Lütken, kulturordfører for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.
"Jeg taler ikke om at lukke alle biblioteker, men langt de fleste," siger Jens Kristian Lütken, kulturordfører for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.

Bibliotekerne ender som Blockbusterkæden af videobutikker, der i øjeblikket dør på stribe, fordi de ikke fulgte med tiden. Det forudser Jens-Kristian Lütken (V), der er kulturordfører for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.

Han foreslår nu, at man ”tager konsekvensen af udviklingen” og sætter en udløbsdato på bibliotekerne.

”Jeg taler ikke om at lukke alle biblioteker, men langt de fleste. Jeg har selv et stort hjerte for litteratur, men vi må indse, at bogen i papirform er døende. Om få år vil den sandsynligvis lide samme skæbne som LP'en, som nogle få vil holde fast i. Og hvis vi ikke selv handler nu, så ender bibliotekerne bare med at blive utidssvarende,” siger Jens-Kristian Lütken, der peger på, at 40 procent af københavnerne alligevel ikke sætter deres ben på bibliotekerne.

I stedet vil han have, at bibliotekernes samlinger skal digitaliseres, så brugerne kan låne dem som e-bøger og undgå ventetid på de populære bøger.

”Vi har nu chancen for at gøre Danmarks verdensførende, når det kommer til digitale biblioteker. På den måde vil vi også kunne få litteraturen ud til langt flere, også til dem der normalt aldrig bruger biblioteket. Og det er vel det, det handler om,” siger han.

Gyldendals litterære direktør Johannes Riis kalder det en ”kæk og digitaliseringsfikseret udmelding”:

”Der er et meget vigtigt aspekt, Jens-Kristian Lützen ganske overser, nemlig den formidlingsopgave, bibliotekerne også har. Der er stadigvæk lige stort behov for at få litteraturen, ikke mindst den sværere tilgængelige del af den, formidlet ud til læserne - den vil fortsat bestå, og det, hvad enten bøgerne skal læses på papir eller på skærm,” siger Johannes Riis.

Han bakkes op af Pernille Drost, der er vicedirektør og nationalbibliotekschef på Det Kongelige Bibliotek og tidligere formand for Bibliotekarforbundet:

”Alle undersøgelser viser, at der er behov for formidling. Hvis man bare digitaliserede det hele, ville man ikke nå ud til flere, men til langt færre,” siger Pernille Drost.

Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet tidligere på året har 17 procent af danskerne læst en e-bog inden for det seneste år. Men selvom e-bogen har fundet læsere i alle aldre, vil det især ramme de svage læsere at reducere biblioteket til en stor digital e-bogsreol, mener hun.

”Det ville også være helt mærkværdigt at lukke en af de mest brugte og billige kulturinstitutioner i Danmark. Bibliotekets fremmeste opgave er at gøre borgerne klogere. Og med det fokus, samfundet har på uddannelse, ville det være katastrofalt, hvis man fjernede et af de væsentligste værktøjer til at nå det mål. Man ville simpelthen slå bunden ud af en stor del af den danske frivillighedskultur med lektiecafeer, kulturmøder og så videre.”

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, vil dog ikke afvise lukninger af biblioteker i fremtiden:

”Det må være en kommunal opgave at vurdere. Jeg synes, at det afgørende må være, at bibliotekerne fortsat er bogmekkaer, som det er nemt at få adgang til og vejledning fra, om det så bliver i form af bogbusser, hjemmesider eller fysiske biblioteker,” siger Michael Aastrup Jensen.

På landsplan er det ifølge Kulturstyrelsens seneste rapport om ”Danskernes kulturvaner” kun 22 procent af danskerne, der aldrig går på biblioteket. Den gruppe er ikke vokset fra 2004 til 2012.