Hvis jeg havde to milliarder ...

Regeringen har i dag præsenteret sit forslag til en finanslov, og to milliarder er såkaldt frie midler, som skal fordeles efter partiernes ønsker. Kristeligt Dagblad har spurgt en række debattører, hvad de ville bruge pengene til

To milliarder mangler endnu at blive fordelt i regeringens nye finanslovsforslag. Men hvor skal de hen? Alle fotos: Scanpix
To milliarder mangler endnu at blive fordelt i regeringens nye finanslovsforslag. Men hvor skal de hen? Alle fotos: Scanpix.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har i dag præsenteret regeringens forslag til en finanslov for det kommende år.

I forslaget er der afsat en pulje på to milliarder, som skal fordeles efter forslag fra forhandlingspartierne.

Men hvad skal partierne prioritere?

Kristeligt Dagblad har bedt en række debattører om at give deres bud på, hvordan pengene burde prioriteres. 

Læs, hvad de svarede her:

Kjeld Holm, biskop over Aarhus Stift: Menneskeliggør dagpengereformen

"Jeg ville bruge pengene til at menneskeliggøre dagpengereformen. På en eller anden måde skal der findes en mindre restriktiv ordning, så de tusindvis af mennesker, der er faldet ud af dagpengene, kunne få en mere blød overgang.

Biskop Kjeld Holm.
Biskop Kjeld Holm.

Der skal findes en løsning, så de ikke lider så stor skade, som de gør nu. Medierne har beskrevet lidt af det, men jeg har også mærket effekten af reformen i mit virke som formand for Rådet for Socialt Udsatte i Aarhus. Her ser vi tydeligt den side-effekt, at flere skubbes helt derud, hvor de ikke længere føler, de har et eksistensgrundlag."
 

Mads Holger, forfatter og radiovært på 24Syv: Løft læreruddannelsen

Mads Holger
Mads Holger

"Den danske folkeskole skal forbedres og der skal investeres i en bedre læreruddannelse. Folkeskolen er én af vores største udfordringer, og jeg hører igen og igen, at danske folkeskolelærere ikke er oplyste nok til opgaven. Det gælder eksempelvis undervisningen i kristendom, hvor to tredjedele af lærerne ikke er klædt på til opgaven. Det, der skal gøres, er at løfte læreruddannelsen. Det skal være mere attraktivt at være lærer, hvor det lige nu er en lavstatus-uddannelse. Jeg har snart mere respekt for rumænske hjemmerøvere end de danske folkeskolelærere."

Kristine Stricker Hestbech, sognepræst i Havdrup Kirke: Støt unge landmænd

Præsten Kirstine Stricker Hestbech taler om "Livet og Angsten".
Præsten Kirstine Stricker Hestbech taler om "Livet og Angsten".

”Der skal øremærkes flere penge til at hjælpe unge landmænd i gang med økologiske landbrug, så landbruget kan tænkes mere bæredygtigt med større dyrevelfærd. Det kunne også være en ide at sætte penge af til at forskønne de steder, hvor børn opholder sig. Hvorfor skal skoler være så grimme? Hvor er naturen henne på legepladserne eller i skolegården? Vores pr-medarbejder i kirken sagde på et tidspunkt, at man kunne indføre en skønheds-skat. Så kan vi forskønne vores omgivelser, for det gør noget ved menneskers sjæle, når de går i grimme omgivelser.”

Sven Ove Gade, forfatter og tidligere chefredaktør for Ekstra Bladet: Hjælp forfulgte kristne

Sven Ove Gade
Sven Ove Gade

"Pengene skal bruges som en bistand til de forfulgte kristne i Mellemøsten. Vi har en kæmpe udfordring med dette i øjeblikket, hvor de kristne nærmest udsættes for en eksodus (udvandringen, hvor Moses ifølge Det Gamle Testamente førte israelitterne ud af Egypten, red.). Vesten har ikke gjort nok ved det indtil nu. I Danmark yder vi en masse bistand halvt i blinde, men her er tale om en konkret sag, hvor de kristne i udlandet ikke har det lige så godt, som vi har det. Pengene fra finansloven skulle deles op, så en pulje bruges i år til at genopbygge de nedbrændte kirker og som nødhjælp til flygtningene i Irak. Over de næste år skulle pengene blive ved med at sikre rimelige vilkår for de forfulgte kristne."

Christian Have, direktør og foredragsholder: Styrk frivilligheden

Christian Have, kommunikationsrådgiver. Han var tidligere Mabel trommeslager. Have PR & Kommunikation.
Christian Have, kommunikationsrådgiver. Han var tidligere Mabel trommeslager. Have PR & Kommunikation. Foto: .

"Jeg ville bruge en del af pengene på at styrke de frivillige kræfter i Danmark. Vi har en frivillig tradition, hvor frivillige selv med meget få ressourcer og små beløb kan udrette fantastiske ting. Tag for eksempel de danske musikfestivaler, som vi jo alle sammen deltager i hvert år. Hvis der ikke var en frivillighedskultur, ville Roskilde Festival slet ikke eksistere. Ud over det ville jeg også prioritere vores socialområde. Der er stadig en opgave med at løfte dem, vi kalder for sociale tabere. Der er flere og flere, der går ned med flaget, og vi kan alle sammen risikere at gå ned. Så der skal forskning og viden til for at finde ud af, hvordan de her folk kommer igennem livet på en meningsfuld måde."

Knud Romer, forfatter: Lær kunstnere at tjene penge

Jeg har aldrig følt, at jeg stod på sidelinjen: At være far er at være en tjenende ånd. Hvis man som mand klager over ikke at få opmærksomhed nok, mens man har små børn, så synes jeg, at man har misforstået sin rolle som far, siger Knud Romer.
Jeg har aldrig følt, at jeg stod på sidelinjen: At være far er at være en tjenende ånd. Hvis man som mand klager over ikke at få opmærksomhed nok, mens man har små børn, så synes jeg, at man har misforstået sin rolle som far, siger Knud Romer.

"Der er hjælp til iværksættere, men der er for lidt hjælp til selvhjælp for kunstnere, forfattere og andre kulturproducenter. Alt for mange kunstnere laver en 'Dan Turell', hvor de ender med at have stor gæld. Eller også sidder de på overførselsindkomst og venter på et legat, der aldrig kommer. Kunstnerne skal lære at begå sig på et kapitalistisk marked, og det er et spørgsmål om, at de får adgang til en viden, som for øjeblikket er forbeholdt cand.merc.'ere. Der er rigtig mange, der skal lære at være selvstændige, helt ned i momsregnskaberne. Det kunne man gøre ved at oprette uddannelse og kurser. For eksempel: 'Sådan forvandler du din strygerkvartet eller din lerdrejning til en rigtig virksomhed med moms, skat og flot hjemmeside'.

Derudover burde man satse på at støtte dansk dokumentarfilm, og i hvert fald en milliard skulle gå til at retablere egnsteatre og kulturelle tilbud som malerkurser og kor ude i lokalområderne. Det nytter ikke, at man nogle steder skal køre 50 kilometer for at låne en bog."

Hvad ville du bruge to milliarder til? Giv din mening til kende i kommentarfeltet under grafikken. 

finanslovA