Hunde aktiverer ældre på plejehjem

Et nyt forskningsprojekt viser, at besøgshunde er et hit

Besøgshunde kan gøre ældre mere aktive.
Besøgshunde kan gøre ældre mere aktive.

Besøgshunde på plejehjemmet kan gøre ældre mere aktive, end hvis de i stedet bliver tilbudt kontakt med de såkaldte demensbamser, der indføres i ældreplejen for at vække dementes sanser.

Det er et af de foreløbige resultater af et nyt forskningsprojekt blandt 100 beboere på fire plejehjem i Vejle. Undersøgelsen har sammenlignet de ældres reaktioner på besøgshunde med reaktionerne på særlige robotsæler og såkaldte demensbamser. Projektet er støttet af Trygfonden, der formidler besøg af hunde på plejehjem i hele landet.

”Vores resultater tyder, at besøgshunde i høj grad kan aktivere de ældre. De ældre, der fik besøg af en levende hund eller en interaktiv robotsæl, havde mere fysisk kontakt med deres besøgsdyr i forhold til, når besøgsdyret var en demensbamse. De ældre bliver i højere grad ved med at tale om og med besøgshundene ved gentagne besøg sammenlignet med, hvor meget de taler om kunstige dyr. Det skyldes formentlig, at hunden ikke er så fastlåst i sin adfærd som en robot,” siger seniorforsker Karen Thodberg fra Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse.

Ifølge Karen Thodberg er undersøgelsen et af de efterhånden flere forskningsresultater, som viser, at kontakt til hunde eller andre kæledyr kan påvirke mennesker positivt. For eksempel viser en stor amerikansk undersøgelse, at hundeejere har markant bedre overlevelse et år efter en hjerteundersøgelse end ikke-hundeejere. Karen Thodberg understreger samtidig, at flere af de nye resultater skal tages med forbehold.

”Vi ved simpelthen ikke, hvad der er hønen eller ægget, og om de positive effekter af kontakt med dyr kan skyldes, at det er mennesker, der i forvejen er særligt aktive, som vælger at anskaffe et dyr. Og der er ikke videnskabeligt belæg for at sige, at kontakt til hunde er positivt for alle mennesker,” siger Karen Thodberg.

Privatpraktiserende dyrlæge Carsten Mortensen har sammen med seniorforsker Britta Hørdam spurgt 300 hundejere over 50 år, hvad hunden betyder for deres dagligdag. Rundspørget viser blandt andet, at over halvdelen ønsker at holde hund livet ud.