Hospitaler savner lindrende skønhed

Æstetik kan have stor betydning for indlagte patienters ve og vel, viser ny forskning

"Æstestik har stor betydning for velvære for hos mennesker, der gennemgår en alvorlig, livstruende sygdom."
"Æstestik har stor betydning for velvære for hos mennesker, der gennemgår en alvorlig, livstruende sygdom.".

Et træ, der blomstrer. Dagslys, der strømmer ind igennem persiennerne og en mere hjemlig indretning med billeder på væggene eller et stearinlys på bordet kan have enorm betydning for syge mennesker indlagt på landets hospitaler.

Det viser de foreløbige resultater fra en igangværende ph.d.-afhandling udarbejdet af Connie Timmermann, ph.d.-studerende og sygeplejerske ved Hospitalsenheden Horsens, i samarbejde med professor Regner Birkelund, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

”Vores fund peger på, at æstetik har stor betydning for velvære hos mennesker, der gennemgår en alvorlig livstruende sygdom. Samtidig kan det øge nedtryktheden hos patienterne, hvis alt omkring dem er hvidt og klinisk,” siger Connie Timmermann.

Alligevel fylder skønheden ikke meget på danske hospitaler.

”På hospice har man haft en lang tradition for at forbedre de sansemæssige indtryk, men det samme gør sig ikke gældende på hospitalerne. Bevidstheden om at kunst, æstetik og arkitektur kan lindre patienternes tilstand og skabe positive tanker og følelser er ikke særligt fremtrædende i det danske hospitalsvæsen, men den bevidsthed, håber vi, bliver øget,” siger Connie Timmermann.

En af foregangsmændene inden for sanseorienteret helbredelse er tidligere overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling Lars Heslet, der også har været medforfatter på bogen ”Sansernes hospital”:

”Når mennesket er placeret i grimme og uhumske omgivelser, bliver det påvirket af det. Samtidig har mennesket en fantastisk evne til at fokusere på og lade sig påvirke af noget smukt på væggen eller på smuk musik. På intensivafdelingen fik vi stor anerkendelse for at indrette os med musik og kunst, særligt fordi det skabte gode resultater, så jeg synes, at man burde tænke det mere ind,” siger Lars Heslet.

Landets sygehuse har længe ikke været gode nok til at tænke æstetik ind i behandlingen. Det medgiver formand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V), der også er formand for Danske Regioners udvalg for sundhedsinnovation.

”Det har nok noget at gøre med, at man i sundhedsvæsnet længe har været fokuseret på det kliniske og sterile, men nu kan vi se, at man godt kan kombinere høj patientsikkerhed og god hygiejne med gode æstetiske oplevelser for vores patienter,” siger Jens Stenbæk.