Vi kommer med de slemme reformer

De Radikale er slet ikke færdige med at reformere samfundet, siger partileder Morten Østergaard. Vi skal arbejde mere, flygtninge skal sættes i arbejde fra dag et, og så er 8000 fattige børn et større problem end de ledige, der mister deres dagpenge, lyder det

Morten Østergaard tror, at det er helt centralt, at man leder efter ressourcerne i folk. -
Morten Østergaard tror, at det er helt centralt, at man leder efter ressourcerne i folk. - . Foto: Michael Bothager/Scanpix.

Op til dagens politiske landsmøder sender den radikale partileder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, hilsener både til sine socialdemokratiske regeringsfæller i Aalborg og til Dansk Folkeparti, der mødes i Herning.

De Radikale holder selv landsmøde i Nyborg, og forinden bad Kristeligt Dagblad Morten Østergaard pege på den største politiske udfordring i Danmark netop nu.

”Det er, at rigtig mange danskere i den erhvervsaktive alder står uden for arbejdsmarkedet, fordi de har andre problemer end ledighed. Det kan være misbrugsproblemer, psykiske lidelser, stress, alkohol. Med den for radikale dybt indignerende konsekvens, at de problemer også går ud over deres børn,” siger Morten Østergaard.

Nogle forskere mener ellers, at der de seneste 20-30 år er sket en forskydning fra det sociale til det liberale hos de partier, der kalder sig social-liberale som for eksempel Det Radikale Venstre. Kan du følge det?

”Vi har afskaffet kontanthjælpsloftet, starthjælpen og 300-timers-reglen, som var veltilrettelagte attentater på det sociale sikkerhedsnet, og vi har fået en social 2020-plan med pejlemærker, der kan sættes op lige ved siden af de økonomiske. Med mål for hvad vi vil opnå på det sociale område. Derfor kan vi ikke genkende billedet af os som mere liberale end sociale.”

”Men vi må også konstatere, at de partier, der normalt er forbundet med solidaritet, for tiden er mere optaget af de stærkeste ledige end de svageste ledige. Nemlig de forsikrede ledige over for de ledige, der er på kontanthjælp og har andre problemer end ledighed.”

”Det, synes vi, er en skæv prioritering. Nu da vi igen står i en politisk prioriteringsdiskussion, synes vi faktisk, at nogle andre står for tur. At det er mere relevant at interessere sig for de 8000 børn, der stadig lever i fattigdom til trods for, at vi har afskaffet starthjælpen.”

Hvad siger du til kritikken af, at regeringen med sine mange reformer har gjort det sværere for de svageste, fordi alle skal presses ud på arbejdsmarkedet?

”Jeg tror, det er helt centralt, at man leder efter ressourcerne i folk. Det gør, at der nu for eksempel er en stigning i antallet af folk på fleksjob. Vi ændrede fleksjob-reglerne, så man kunne få et fleksjob også med en helt beskeden indsats, og dermed bliver arbejdsmarkedet mere rummeligt.”

”Siden jeg kom i Folketinget i 2005 som en af bannerførerne imod efterlønnen, har jeg jo set, at det er rigtig svært at forklare folk, hvad sammenhængen er mellem arbejdsudbud og beskæftigelse er. Det går bedre herinde på gangene i Økonomiministeriet.”

”Men jeg håber, at krisen har demonstreret for folk, at hvis man lader stå til, når det går godt, og accepterer, at flaskehalsproblemer udvikler sig til overophedning, som VK-regeringen gjorde, bliver man ramt rigtig hårdt, når det går den anden vej.”

”Derfor er min appel: Glem nu ikke den nære fortid, når nu vi forhåbentlig er på vej helt ud af krisen. Det kan ikke nytte noget, at Kristian Thulesen Dahl vil forlede danskerne til at tro, at nu kan vi slappe af, nu kan vi læne os tilbage, og nu behøver vi ikke alt det der med reformer.”

Vi har allerede fået så mange reformer. Hvilke reformer er der mere brug for?

”Vi har brug for reformer, der bidrager til, at der ikke er hundredetusindvis af danskere, som står uden for arbejdsmarkedet. Vi har brug for reformer, der bidrager til, at flygtninge og indvandrere ikke i så stort omfang, som tilfældet er, står uden for arbejdsmarkedet. Vi har brug for reformer, der tilskynder folk til at blive på arbejdsmarkedet og eventuelt give den en ekstra skalle.”

”Selvom vi har en høj erhvervsfrekvens i Danmark, yder vi ikke samlet set mange timer på arbejdsmarkedet. Men jeg har ikke en reformplan i skuffen. Slet ikke.”

Så når Thulesen Dahl siger, at nu kan vi godt slappe af, kommer du ikke med en hel masse nye, slemme reformforslag?

”Jo, det er sådan set det, jeg siger. Vi får her i efteråret Carsten Kochs rapport om alle de ikke-arbejdsmarkedsparate ledige. Det er da det første oplagte grundlag.”

”Så har vi selv nedsat en dagpengekommission, og den kan måske føre til en ny dagpengereform.”

”Vi har også nedsat en erhvervsbeskatningskommission og en pensionsbeskatningskommission, så vi har lagt spor ud til masser af områder, der kan reformeres.”