Socialdemokraterne fik fred før stormen

Den socialdemokratiske kongres rykkede sammen om statsminister Helle Thorning-Schmidt og satte debatten om dagpengereformen på pause. Men hvordan man skal lande en finanslovs-aftale og vinde valget er fortsat uklart

Statsminister Helle Thorning-Schmidt signalerede på Socialdemokraternes kongres i Aalborg, at dagpengespørgsmålet ikke er tabu i finanslovsforhandlingerne. -
Statsminister Helle Thorning-Schmidt signalerede på Socialdemokraternes kongres i Aalborg, at dagpengespørgsmålet ikke er tabu i finanslovsforhandlingerne. - . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Operationen lykkedes. Om patienten overlever, afgøres inden for et år.

Den kæmpemæssige skærm bag de socialdemokratiske talere midt i hallen i Aalborg Kongres- og Kultur Center blev lyst op af røde projektører på partiets nye logo. Men det var blegere nuance end tidligere år. ”Competition orange” hedder varianten teknisk.

Partisekretær Lars Midtiby har allerede inden weekendens socialdemokratiske kongres haft travlt med at forklare, at der ikke ligger noget politisk budskab bag farveskiftet. Det havde han måske ikke behøvet, hvis ikke Socialdemokraterne i forvejen var så hårdt udfordret af dårlige meningsmålinger og konstante beskyldninger om, at regeringen fører blå politik.

Ikke mindst dagpengereformen fra 2010 og de mange tusind arbejdsløse, der har mistet deres ret til dagpenge, har fået fugerne til at knage i det gamle arbejderparti. Så højt at dele af det i løbet af sommeren satte næsen op efter at få en helt ny partiledelse.

Drømmen hos nogle var, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skulle have fået en international toppost, så beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kunne overtage statsministerposten, åbenbart ud fra den forestilling, at hun bedre skulle være i stand til rulle reformen tilbage. Det forlød endda, at lederne af de tre socialdemokratiske kaffeklubber allerede på forhånd havde delt topposterne imellem sig for det tilfældes skyld, at Thorning havde fået et job i EU.

Det fik hun ikke, så hendes bundne opgave ved kongressen var at genvinde hele partiets tillid og samle det op til valgkampen. Og netop den operation lykkedes, selvom det stadig står tilbage at se, om regeringens liv kan reddes.

Helle Thorning-Schmidt holdt i lørdags præcis den tale, de delegerede gerne ville høre. Talte som de tidligere år om alle de resultater, Socialdemokraterne har opnået i regeringssamarbejdet. Lavere arbejdsløshed, flere penge til psykiatrien, en ny og bedre folkeskole og planer om flere penge til sundhedsområdet. Angreb unge heftigt for at rejse til Syrien som krigere.

”Jeg har kun foragt tilovers for dem. De er en skændsel,” lød det fra statsministeren. Som også traditionen tro angreb de borgerlige partier for at være totalt splittede og for at have ødslet opsvinget væk i nullerne.

Det helt centrale punkt i talen var dagpengereformen. Her gik Helle Thorning-Schmidt ind i et massivt forsvar for sin og ledelsens håndtering af dagpengespørgsmålet. Hun understregede flere gange, at Socialdemokraterne fra begyndelsen var imod VK-regeringens dagpengereform og stemte imod den.

Hun fremhævede, at vælgerne ved valget i 2011 sammensatte et folketing med flertal for dagpengereformen, og derfor havde Socialdemokraterne valget mellem at overlade regeringsmagten til de borgerlige partier - eller indgå en aftale med De Radikale.

Man valgte det sidste og har derfor kunnet ændre det danske samfund i gunstig retning på en lang række punkter. Men det krævede en aftale med De Radikale, og det er dyrebart for Socialdemokraterne at kunne overholde de aftaler, man indgår.

Og så fortalte hun, at Dagpengekommissionen skal aflevere deres rapport til september næste år og ikke først i 2016. Samtidig signalerede hun, at dagpengespørgsmålet ikke er tabu i finanslovsforhandlingerne.

De budskaber gav om ikke ro, så i hvert fald noget der lignede. De snesevis af taler, der er tradition for på socialdemokratiske kongresser, efterlod i det store og hele fuld opbakning til partiledelsen. Mange var inde over dagpengespørgsmålet og lod forstå, at partiet ikke kan vinde valget, hvis man ikke får løst problemet for de mange, der er faldet ud af systemet.

”Alle skal med”, som der stod på det arbejdsprogram for samfundets udsatte grupper, partiet fik vedtaget i går.

Men problemet bliver ikke løst inden valget. I første omgang skal der forhandles en finanslov, og De Radikale har fortsat ikke åbnet for ændringer i dagpengesystemet. Blandt socialdemokraterne på kongressen kunne man samtidig fornemme en vis utryghed over, at SF tilsyneladende på det seneste har strammet retorikken i finanslovsforhandlingerne og har overhalet Enhedslisten venstre om.

Frygten er, at de to partier presser hinanden til at stille stadig skrappere krav.

Efter finansloven kommer valget. Med den fremrykkede rapport fra Dagpengekommissionen kan Socialdemokraterne tage emnet op i valgkampen, men man vil ikke have et konkret udspil at forholde sig til.

Hvilket partiledelsen synes godt tilfreds med. Det giver mulighed for i valgkampen at male med bred pensel om et bedre dagpengesystem uden at blive alt for konkrete. Rammen for kommissionens arbejde er, at et nyt system ikke må blive dyrere end det nuværende. Hvilket indikerer, at selv med et nyt system vil langtidsledige miste deres dagpenge. Men den tid den sorg.

Socialdemokraterne har i hvert fald indtil videre fået fred før stormen.