Løkke ser intet behov for folkekirkelig reform

Venstre vil kun acceptere udspil til en ny styreordning, hvis man kan få garanti for, at det ikke senere udvikler sig til en synode for folkekirken

Lars Løkke Rasmussen forklarer nu, at spørgsmålet om folkekirkereformen optager både ham og resten af partiets ledelse og baglandet, og derfor vil man gerne have en ordentlig diskussion, inden man tager endeligt stilling.
Lars Løkke Rasmussen forklarer nu, at spørgsmålet om folkekirkereformen optager både ham og resten af partiets ledelse og baglandet, og derfor vil man gerne have en ordentlig diskussion, inden man tager endeligt stilling.

”Vores grundholdning til en reform af den folkekirkelige styreordning er: If it ain't broken, don't fix it. (Lad være med at reparere den, hvis den ikke er i stykker, red.)”

Sådan siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, op til partiets landsmøde i Herning i weekenden.

Igennem to år har først et ekspertudvalg og derefter kirkeminister Marianne Jelved (R) arbejdet med en plan om at give folkekirken en mere moderne styreordning.

Målet for regeringen var oprindeligt at opfylde den såkaldte løfteparagraf i Grundloven, paragraf 66, som siger, at ”Folkekirkens forfatning ordnes ved lov”.

Netop henvisningen til ”folkekirkens forfatning” har fået borgerlige kirkepolitikere til at frygte for, at ændringerne ville ende med et kirkeråd, der skulle bestemme over økonomiske og teologiske forhold i folkekirken. Eller med andre ord en såkaldt kirkesynode.

Regeringen står i dag med et langt mindre vidtgående kompromisforslag. Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger består det i, at folkekirken skal have et demokratisk valgt økonomiudvalg, og at biskopperne skal have en lovfæstet ret til at blive hørt om indre forhold i kirken, for eksempel ritualerne.

Økonomiudvalget skal ikke kunne bestemme noget, men kun give indstillinger til kirkeministeren, som fortsat skal have det sidste ord om kirkens økonomi og administration.

Biskopperne bliver allerede i dag hørt om indre forhold, men deres høringsret skal ifølge forslaget skrives ind i loven.

Allerede for 14 dage siden indbød kirkeminister Marianne Jelved (R) partierne til at give deres holdning til forslaget til kende, men Venstre meldte i sidste øjeblik afbud til mødet. Kirkeordfører Flemming Damgaard Larsen (V) havde ingen klar indstilling til forslaget på Venstres gruppemøde samme formiddag, hvor kun få medlemmer i øvrigt var tilstede. Derfor udbad han sig yderligere tre ugers betænkningstid.

Lars Løkke Rasmussen forklarer nu, at spørgsmålet optager både ham og resten af partiets ledelse og baglandet, og derfor vil man gerne have en ordentlig diskussion, inden man tager endeligt stilling.

Men som nævnt har han svært ved at se behovet for ændringer, fordi den nuværende styreordning i praksis fungerer udmærket.

”I Venstre er vi imod en synode, og jeg er helt med på, at dette forslag, som det foreligger, ikke indebærer en synode. Men spørgsmålet er, om det udvalg, der skal nedsættes, senere kunne udvikle sig til at blive det. Hvis vi skulle sige ja til reformen, ville det forudsætte, at vi havde en sikkerhed for, at det ikke ville ske engang i fremtiden,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Som dermed antyder, at Venstre formentlig ender med at afvise reformforslaget.

Han ved ikke, om sagen bliver taget op på Venstres landsmøde i den kommende weekend, men folketingsgruppen vil gøre sin stilling op på et senere gruppemøde, efter at Flemming Damgaard Larsen er vendt hjem fra FN's generalforsamling i New York.

- -Biskop Erik Norman Svendsen prædiker, ved søndagens Internationale Festgudstjeneste i Københavns Domkirke. NORDFOTO - -1996- -
- -Biskop Erik Norman Svendsen prædiker, ved søndagens Internationale Festgudstjeneste i Københavns Domkirke. NORDFOTO - -1996- - Foto: NORDFOTO