Kritik: Danske rejsevejledninger sætter muslimske lande i et dårligt lys

De nye, skærpede vejledninger for rejser til muslimske lande kan få betydning for synet på muslimer herhjemme, mener forsker

Danskerne rejser til muslimske lande med større risiko, efter at Danmark har meldt sig ind i krigen mod Islamisk Stat, vurderer Udenrigsministeriet. Her er det en minaret på en moske i Beirut, Libanon. Foto: Scanpix
Danskerne rejser til muslimske lande med større risiko, efter at Danmark har meldt sig ind i krigen mod Islamisk Stat, vurderer Udenrigsministeriet. Her er det en minaret på en moske i Beirut, Libanon. Foto: Scanpix.

En tur til ferieparadiset Alanya er pludselig blevet lidt mere risikabel for danske rejsende.

I hvert fald, hvis man skal tro Udenrigsministeriets rejsevejledning til Tyrkiet, hvor turistbyen ligger. 

Tyrkiet er et af de 28 lande, der i fredag fik skærpet den officielle rejsevejledning til danskere, der gerne lige vil tjekke sikkerheden, inden de tager på ferie eller forretningsrejse.

De fleste af landene er muslimske eller overvejende muslimske. Det gælder for eksempel Jordan, Ægypten, Mali og Marokko.

”Ud over den generelle terrortrussel i store dele af verden er der, som følge af militante islamisters skærpede fokus på Danmark, en risiko for, at danskere og danske interesser kan blive mål for terrorangreb og bortførelser visse steder i udlandet. Det gælder særligt i tilfælde, hvor personer eller interesser umiddelbart kan identificeres som danske,” skriver Udenrigsministeriet i de nye vejledninger.

De skærpede rejsevejledninger til muslimske lande kom samme dag, som danske F16-fly blev sendt til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat.

At det nu anses for mere farligt at rejse til muslimske lande, kan komme til at bekræfte fordomme om muslimer herhjemme, mener Mira Skadegaard Thorsen, der forsker i interkulturel kommunikation og diskrimination ved Aalborg Universitet.

”Det vil bare bekræfte den i forvejen meget uheldige opfattelse, majoriteten lige nu har af muslimer,” mener Mira Skadegaard Thorsen.

”Majoriteten herhjemme sætter i forvejen alle muslimer under en hat, som om de er én nation. Den måde at tænke på, er med til at skabe billedet af, at alle muslimer er ekstremister eller konebankere, ligegyldig hvem de er og hvor de kommer fra,” siger hun.

Hun mener, danskerne bør bruge de nye rejsevejledninger som en anledning til at vende blikket indad.

”Det interessante er, at vi er et lillebitte land, som ikke burde betyde alverden. Vi er kommet til at markere os meget uheldigt i forhold til islam, så det er ikke mærkeligt, hvis vi ses som et problematisk folkefærd”, siger hun.

Det er ærgerligt, at Islamisk Stats brutalitet og ekstremisme på den måde skal påvirke omdømmet for alle muslimske lande, men man kan ikke beskylde Udenrigsministeriet for at stemple muslimer uden grund, mener Mehmet Necef, lektor i Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

”Det er ubehageligt, at det gælder alle muslimske lande. Men fra et fagligt synspunkt synes jeg, det er i orden at sige, at risikoen generelt er øget, der hvor der bor mange muslimer."

Han mener muslimer må leve med det faktum, at IS definerer sig som en muslimsk organisation, ikke en sekulær, jødisk eller kristen organisation.

”Og vi må leve med det faktum, at der sandsynligvis er en lille gruppe tilhængere af deres synspunkter i alle lande, herunder Danmark. Men der er bare flere af dem i muslimske lande,” siger han.

Islamisk Trossamfunds talsmand, Imran Shah, tror ikke, det vil påvirke synet på muslimer herhjemme, at det nu anses for mere farligt at rejse til muslimske lande.

”Rejsevejledningen skelner ikke mellem lande, hvor ISIS (anden betegnelse for Islamisk Stat, red.) opererer og hvor de ikke gør. Men den må være baseret på efterretninger og en bekymring for danske statsborgere,” siger han.

Hos Udenrigsministeriet understreger chef for Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, at de nye rejsevejledninger er lagt fra et sikkerhedshensyn – selv om et hurtigt blik på listen vil afsløre, at langt de fleste lande, hvor rejsevejledningen er skærpet, er muslimske.

”Det her har intet at gøre med religion. Det afgørende er, at der i de 28 lande findes militante grupper som kan finde på at handle ansporet af den uro, der er i Mellemøsten lige nu,” siger han.