Milliardinvestering i Det Arabiske Initiativ skal kigges efter i sømmene

Efter 11 år på finansloven vil regeringen foretage en evaluering af milliardindsatsen Det Arabiske Initiativ. Påkrævet og på høje tid, lyder det fra Liberal Alliance

Billede fra partnerskabsseminar i Marokko, som blev støttet af Det Arabiske Initiativ. Nu skal initiativet evalueres.
Billede fra partnerskabsseminar i Marokko, som blev støttet af Det Arabiske Initiativ. Nu skal initiativet evalueres. . Foto: detarabiskeinitiativ.dk.

Demokratifremme og dialog er målene med Det Arabiske Initiativ, som siden 2003 har fået tildelt 1,6 milliarder skattekroner. Nu har udviklingsminister Mogens Jensen (S) besluttet at iværksætte en samlet evaluering af, om initiativet lever op til målene.

Det er den første samlede evaluering i initiativets 11 år lange levetid. Politikere og iagttagere har i Kristeligt Dagblad udtrykt skepsis over, om milliardstøtten til Mellemøsten og Nordafrika overhovedet gør en forskel.

Regeringen venter, at undersøgelsen bliver gennemført i perioden fra januar til september 2015.

Liberal Alliances ordfører på området, Mette Bock, kalder det påkrævet, at der nu gennemføres en samlet evaluering.

”Det er da på høje tid, og det burde være sket langt tidligere,” siger Mette Bock, der mener, at initiativet lider under utilstrækkelig opfølgning og kontrol.

”Uden et oplyst beslutningsgrundlag og tilstrækkelige evalueringer, der kan styrke tilliden til relevans og resultater, kan vi ikke gå videre,” skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkepartis ordfører for udviklingsbistand Hans Kristian Skibby finder det også foruroligende, at man først nu kommer i tanke om en sådan evaluering.

”Så kan vi endnu engang give os til at vente, mens der igen tilføres initiativet en kvart milliard årligt i to år på den kommende finanslov,” siger han.

I initiativets 11 år lange liv har man lavet del-evalueringer og analyser primært til intern brug, men der foreligger ikke en samlet evaluering af milliardindsatsen.

Professor emeritus i økonomi på Aarhus Universitet Martin Paldam vurderer, at det ikke er normal praksis at vente så længe med at evaluere et så stort projekt.

”Det er på tide efter 11 år. Sådan et projekt bør evalueres, andet kan ikke nytte noget. Succeskriteriet kan ikke udelukkende være, at pengene er delt ud, man skal kunne redegøre for, hvad man vil opnå, og hvad man så har opnået,” siger han.

Professor i statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i evaluering Peter Dahler-Larsen mener derimod ikke, at det er særskilt problematisk eller usædvanligt, at der først nu bebudes en samlet evaluering. Han kalder initiativets politiske målsætning for ganske vag.

”Målet om at fremme dialog er ikke specielt operationelt. Med en sådan politisk målsætning er det forståeligt, at ministeriet ikke har iværksat en skarp evalueringspraksis. En del af den tøvende evalueringspraksis må derfor føres tilbage til den vedtagne politik, ikke til ministeriet som sådan,” siger han.

Udviklingsminister Mogens Jensen fastholder, at initiativet er vellykket, og at man løbende har fulgt resultaterne tæt i rapporter og delevalueringer. Ifølge ministeren iværksættes evalueringen nu, da den så kan udgøre et fundament for en ny strategi for initiativet, som skal udformes i 2015.

”Det er i øvrigt helt normalt at opsamle erfaringer og se på resultater forud for nye strategiperioder eller igangsættelse af nye faser af programmer,” lyder det fra udviklingsministeren.

”Nu synes jeg, vi skal lade evalueringsteamet gøre deres arbejde, og jeg vil helst undlade at konkludere noget på forhånd. Når det er sagt, så er min klare forventning, at evalueringen vil dokumentere, at Det Arabiske Initiativ gør en positiv forskel og skaber resultater. Det er også, hvad andre rapporter om programmets resultater har konkluderet,” skriver udviklingsministeren blandt andet i en mail til Kristeligt Dagblad.

Evalueringen blev bebudet i et svar fra Mogens Jensen på et udvalgsspørgsmål stillet af DF's ordfører for udviklingsbistand Hans Kristian Skibby.