Frikendte i pædofilisager lades i stikken

Kun dømte har ret til hjælp, når de løslades fra fængslet, mens de frikendte må klare sig selv

Kristeligt Dagblad skrev i går om to af dem, Tom K. og Jørn Erik P., der har siddet varetægtsfængslet på mistanke om pædofili i henholdsvis 8 og 11 måneder. De blev begge frikendt i alle anklager, men mistede deres hjem og arbejde og slås i dag med svære psykiske mén efter de mange måneders frihedsberøvelse. Modelfoto: Iris
Kristeligt Dagblad skrev i går om to af dem, Tom K. og Jørn Erik P., der har siddet varetægtsfængslet på mistanke om pædofili i henholdsvis 8 og 11 måneder. De blev begge frikendt i alle anklager, men mistede deres hjem og arbejde og slås i dag med svære psykiske mén efter de mange måneders frihedsberøvelse. Modelfoto: Iris.

De sidder ofte varetægtsfængslet i måneder, mens deres liv uden for tremmerne langsomt falder fra hinanden. Alligevel er der ingen hjælp at hente for de danske mænd, der hvert år frikendes i sager om overgreb mod børn. For mens Kriminalforsorgen står klar med en skræddersyet rehabiliteringsplan til dømte kriminelle i det øjeblik, de løslades, findes der intet efterværn til dem, der aldrig får en dom. Det er i særlig grad et problem for mænd, der anklages for at forgribe sig på børn, da den type sager ofte fører til lange varetægtsfængslinger.

”Pædofilianklagen er alvorlig og udløser ofte en varetægtsfængsling, som kan trække ud, fordi sagerne kræver et stort efterforskningsarbejde. Derfor ender mange af de mænd, der i sidste ende bliver renset, med at sidde fængslet i længere perioder. Det har voldsomme konsekvenser og kræver et system, der står klar med massiv støtte og hjælp på den anden side af en frifindelse. Sådan et system har vi til dem, der findes skyldige, men ikke til dem, der frikendes. Det er helt urimeligt,” siger advokat Bo Hansen.

Han er en af flere advokater, der har set, hvordan deres klienters liv smuldrer, fordi de ikke har kunne genvinde grebet om tilværelsen efter lange fængselsophold.

Kristeligt Dagblad skrev i går om to af dem, Tom K. og Jørn Erik P., der har siddet varetægtsfængslet på mistanke om pædofili i henholdsvis 8 og 11 måneder. De blev begge frikendt i alle anklager, men mistede deres hjem og arbejde og slås i dag med svære psykiske mén efter de mange måneders frihedsberøvelse.

”Et plaster på såret i form af erstatning for uretmæssig fængsling er ikke tilstrækkeligt i disse sager. En stor del af de anklagede er så ødelagte af stigmaet og fængslingen, at de har brug for professionel hjælp. De har ganske enkelt krav på en ordentlig opfølgende indsats,”siger advokat Bjarne Vium.

Advokaterne bakkes op af ph.d. og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet Karen Munk, der forsker i pædofili-frygt. Hun understreger, at eftervirkningerne af en anklage om pædofili er vidtrækkende og ødelæggende - også efter en frifindelse, fordi de mistænkte ikke bare risikerer at miste hjem og arbejde, men også deres families og andres tillid. Dermed øges risikoen for social isolation.

Fra Kriminalforsorgen lyder det, at efterværnet til de dømte kriminelle, netop er designet til at hjælpe tidligere indsatte til at fastholde og opdyrke nye sociale relationer, finde bolig, en plads på arbejdsmarkedet eller en ny start på et uddannelsesforløb. Varetægtsfængslede, der løslades efter en frifindelse, er også velkomne til at gøre brug af tilbuddet. Men det sker så godt som aldrig.

”Det er måske ikke så underligt. Personer, der har været uretmæssigt anklagede og siddet fængslet på baggrund af anklager, der har vist sig grundløse, har nok meget lidt lyst til at blive associeret med Kriminalforsorgen. De er jo heller ikke kriminelle og hører som sådan heller ikke til hos os,” siger Tina Engelbrecht Issing, kontorchef i Straffuldbyrdelseskontoret.