De Radikale nedtoner effekten af planlagte asylstramninger

Regeringens stramninger af asylpolitikken kan ramme færre end ventet. Det glæder kritikere i det radikale bagland, mens Dansk Flygtningehjælp fastholder kritik

De Radikales formand, Morten Østergaard, siger, at en stor del af de syriske flygtninge formentlig slet ikke bliver ramt af asylstramningerne.
De Radikales formand, Morten Østergaard, siger, at en stor del af de syriske flygtninge formentlig slet ikke bliver ramt af asylstramningerne. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø .

En stor del af de syriske flygtninge bliver formentlig slet ikke ramt af regeringens planlagte stramninger på asylområdet, der skal begrænse retten til familiesammenføring for flygtninge, som ikke er personligt forfulgt.

Det sagde De Radikales formand, Morten Østergaard, i går til Morgenavisen Jyllands-Posten efter en periode, hvor der internt i partiet har været kritik af de planlagte aylstramninger.

Morten Østergaard begrunder det med, at omkring to tredjedele af de syrere, der indtil nu er kommet til Danmark, har været individuelt forfulgt og dermed automatisk haft ret til familiesammenføring.

Ud af den sidste tredjedel kom en del af dem i forvejen herop med familien, og derfor ville regeringens ændringer heller ikke have haft en effekt for deres vedkommende.

Fortsætter den tendens, vil det dermed være relativt få, der bliver berørt af stramningerne.

Det var ellers ikke umiddelbart opfattelsen rundt i store dele af De Radikales bagland, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for knap to uger siden bebudede stramningerne i sin åbningstale i Folketinget.

Forslaget skulle sætte en bremse for den strøm af flygtninge, som især situationen i det borgerkrigshærgede Syrien har ført med sig. Det samlede antal af asylansøgere ventes at nå 20.000 i år.

Helle Thorning-Schmidts ord fik dele af De Radikales bagland til at fare i flint af utilfredshed over, at partiet ville være med til at skille familier ad.

”Det er ikke radikal politik”, lød kritikken fra blandt andre flere lokalformænd og Radikal Ungdom.

Men gårsdagens melding fra partitoppen giver en smule lettelse blandt flere af de kritikere, der har været i vælten på det seneste.

”Det glæder mig, at stramningerne ikke kommer til at ramme så mange. Stramningerne i sig selv er jeg ked af, fordi de strider imod radikal politik, men de har samtidig været nødvendige, fordi der er tale om en ekstraordinær situation,” siger Thorkild K. Maarbjerg, der er formand for De Radikales bestyrelse i Odense.

Niels Kristian Refstrup, formand for Sydjyllands Storkreds, mener fortsat, at kursen er forkert, og at alle skal have ret til familiesammenføring fra dag ét. Han glæder sig over, at færre end først forventet ser ud til at blive ramt af de bebudede ændringer.

”Det er et plaster på såret, at det ikke drejer sig om så mange, som vi i første gang havde regnet med,” siger Niels Kristian Refstrup.

Kritikken er ikke kun kommet indefra. Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, har tidligere kaldt det ”uværdigt”, at flygtninge på midlertidigt ophold ikke har mulighed for familiesammenføring med det samme. Den kritik holder han fast i, selvom det nu ser ud til at påvirke færre flygtninge end hidtil antaget.

”Det er svært at ændre synspunkt i forhold til familiesammenføringer, da det fortsat vil være vores holdning, at stramningerne flugter skidt med menneskerettighedskonventioner,” siger Andreas Kamm og tilføjer, at regeringen bør respektere retten til at have en familie.

Regeringspartneren, Socialdemokraterne, har ikke ønsket at kommentere Morten Østergaards udmelding.