Tyrkiet: Mistænkt dansker blev løsladt efter juridisk afgørelse

Tyrkiet afviser, at det var en politisk beslutning at løslade den fængslede dansker, som er mistænkt for attentatforsøget mod Lars Hedegaard

Den 5. februar 2013 forsøgte en mand at skyde Lars Hedegaard. Den danske mand, der er mistænkt for attentatforsøget, er blevet løsladt på baggrund af en juridisk afgørelse, hedder det nu fra de tyrkiske myndigheder. -
Den 5. februar 2013 forsøgte en mand at skyde Lars Hedegaard. Den danske mand, der er mistænkt for attentatforsøget, er blevet løsladt på baggrund af en juridisk afgørelse, hedder det nu fra de tyrkiske myndigheder. - . Foto: Scanpix.

Det tyrkiske udenrigsministerium udtaler sig nu for første gang om årsagen til, at den danske mand, som er mistænkt for attentatforsøg mod Lars Hedegaard, er blevet løsladt fra tyrkisk fængsel. Løsladelsen skete på baggrund af en retslig afgørelse, lyder det fra de tyrkiske myndigheder.

”Beslutningen om at løslade ham blev ikke truffet af den udøvende magt, men af de retslige myndigheder,” skriver det tyrkiske udenrigsministerium i en udtalelse.

En tyrkisk domstol afgjorde i første omgang, at manden skulle udleveres til Danmark, lyder det i forklaringen. Men efter at mandens advokat appelerede afgørelsen, blev den fængslede dansker løsladt. Det har tidligere været rapporteret i danske medier, at manden gerne ville udleveres til Danmark.

Talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium Tanju Bilgic siger, at han ikke er bekendt med det juridiske grundlag for, at afgørelsen om udlevering blev omstødt.

”Der var en retslig procedure, og på basis af den traf domstolen denne afgørelse,” siger Tanju Bilgic til Kristeligt Dagblad.

Den danske mand, kendt som BH, blev anholdt i Tyrkiet i april. Manden er mistænkt for et attentatforsøg mod Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, som fandt sted sidste år. Derfor skabte det frustration og forundring i Danmark, da det kom frem, at BH er blevet løsladt af tyrkisk politi.

Danske myndigheder har siden arbejdet på at få bekræftelse og en forklaring på løsladelsen fra tyrkerne. Løsladen har ført til spekulationer om, om BH var en del af en fangeudveksling mellem Tyrkiet og Islamisk Stat.

”Vi vil følge enhver detalje i denne sag nøje og bidrage med den nødvendige information og samarbejde med vores danske kolleger,” lyder det i den skriftlige udtalelse fra tyrkerne.

Talsmand Tanju Bilgic siger, at tyrkerne har forståelse for, at dette er en meget følsom sag, men vil ikke vil komme ind på, hvad samarbejdet konkret vil omhandle.

”Disse ting vil blive diskuteret bilateralt på diplomatisk niveau,” siger Tanju Bilgic.De tyrkiske myndigheder oplyser, at de ikke ved, om manden har forladt Tyrkiet. BH's tyrkiske advokat bekræfter over for Kristeligt Dagblad, at han blev løsladt efter appellen. Advokaten siger desuden, at han ikke har været i kontakt med den mistænkte siden løsladelsen.