Symptom på et halvtotalitært Sverige

”Det skriger til himlen, at Dan Park skal i fængsel for sine billeder.Derfor har vi valgt at forsvare ham,” siger formand for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm

"Dan Parks historie er interessant, fordi den siger noget om, hvor Sverige er på vej hen,” mener formanden for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm.
"Dan Parks historie er interessant, fordi den siger noget om, hvor Sverige er på vej hen,” mener formanden for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm. . Foto: Scanpix.

"Ethvert menneskes ytringsfrihed er værd at kæmpe for. Vi taler om en mand, der er blevet sat bag tremmer for at lave nogle få collager. Det er uhyrligt. Det er især derfor, det er værd at kæmpe for Dan Parks ret til at ytre sig.”

Sådan lyder argumentet, når teolog og formand for TrykkefrihedsselskabetKATRINE WINKEL HOLM forsvarer, at selskabet udstiller den svenske gadekunstner Dan Parks værker.

"Dan Park blevet anklaget for at være racist. Det er han ikke, men selvom det var tilfældet, ville det stadig have været værd at forsvare hans ytringsfrihed. Dan Park er en mand, der vover at lave satire mod dem, der har magten. Magthaverne i Sverige er ikke finansfolk, men derimod den kulturelle venstrefløj. Nogle af hans værker er sjove og sofistikerede. Andre er smagløse og dumme. Jeg kan ikke fordrage, at han bruger ordet nigger. Det, der gør Dan Park vigtig, er den behandling, han har fået i Sverige. Han er blevet tæsket af venstreekstremister og lagt i håndjern og er blevet fængslet af politiet på grund af sine billeder. Det er helt uhørt,” siger Katrine Winkel Holm.

Katrine Winkel Holm understreger, at det først og fremmest er det faktum, at Dan Park er blevet fængslet for sine billeder, der gør ham interessant for Trykkefrihedsselskabet.

”Hvis bare Dan Park gik rundt og levede sit eget stille liv, så ville vi ikke lave udstillingen. Vi laver den, fordi hans ytringsfrihed er truet.

Myndighederne har gjort ham til prügelknabe. Han er en lille fisk, som de store tramper på. Det er meget ubehageligt at se, at ingen i Sverige har løftet et øjenbryn over den behandling, han har været udsat for.”

Trykkefrihedsselskabet er blevet kritiseret for at udstille Dan Parks islamkritiske billeder, men for eksempel ikke de billeder, hvor han gør grin med Israel.

Katrine Winkel Holm afviser den kritik.

”Vi har valgt at udstille de ni forbudte billeder, som Dan Park er blevet dømt for i Sverige. Hvis der havde været billeder af Israel, der var blevet beslaglagt, så havde vi også udstillet dem. Vi laver ikke en komplet Dan Park udstilling. Vi viser de billeder, der er blevet forbudt i Sverige. Dan Parks historie er interessant, fordi den siger noget om, hvor Sverige er på vej hen. Der er noget halvtotalitært over Sverige, og den behandling, han har fået, skriger til himlen, ” siger Katrine Winkel Holm og fortsætter:

”Sverige er så ivrige efter at gennemføre den multikulturelle utopi, at de uden hæmninger sender folk i fængsel, hvis det projekt forstyrres. Vi ville også råbe op, hvis en kunstner med et andet budskab var blevet sendt i fængsel. Men jeg kan ikke komme i tanker om, at det er sket.”

MALMÖ 2014-07-05 Polisen omhändertog konstnären Dan Park (bilden) och skickade delar av hans konst till SKL under hans vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Dan Park utredds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Bilden: Dan Parks framför den folksamling som samlats utanför galleriet för att demonstrera mot, vad de anser är, rasistisk konst. T h bakom konstnären ses Jallow Momodou som avbildas på Parks verk "Vår negerslav har rymt. Foto: Drago Prvulovic / ....
MALMÖ 2014-07-05 Polisen omhändertog konstnären Dan Park (bilden) och skickade delar av hans konst till SKL under hans vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Dan Park utredds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Bilden: Dan Parks framför den folksamling som samlats utanför galleriet för att demonstrera mot, vad de anser är, rasistisk konst. T h bakom konstnären ses Jallow Momodou som avbildas på Parks verk "Vår negerslav har rymt. Foto: Drago Prvulovic / .... Foto: Scanpix