Palæstinensere: Vi er andet og mere end konflikt

Palæstinensiske gymnasieelever besøgte i sidste uge Danmark. Det bød på kulturmøder, der ikke kun foregår på tværs af landegrænser, men som også rammer internt blandt palæstinenserne

Danske og palæstinensiske gymnasieelever på alternativ byvandring på Nørrebro. I midten ses Lina Massad med det sorte tørklæde. -
Danske og palæstinensiske gymnasieelever på alternativ byvandring på Nørrebro. I midten ses Lina Massad med det sorte tørklæde. - . Foto: Jacob Ulrich Krøigaard.

I et undervisningslokale i Mellemfolkeligt Samvirkes kontor på Fælledvej i København sidder 14 palæstinensere og cirka lige så mange danskere. De er alle gymnasieelever og en del af et projekt, der skal sætte verden på skoleskemaet. Palæstinenserne skal være i Danmark i en uge, og forløbet indledes med en workshop om kulturforståelse, hvor en ung dansker, der selv har boet på Vestbredden, skal holde oplæg om det kulturmøde, han oplevede.

”Palæstina er meget mere end bare en konflikt. Jeg beklager, at vi danskere ikke forstår jer bedre,” fortæller Bjarke Tarp Barkholt, der var volontør i Hebron på Vestbredden i 2012.

Og netop det at vise danskerne, at Palæstina (Vestbredden og Gaza) har mere at byde på end bare krig og konflikt, fylder meget i bevidstheden hos de palæstinensiske elever.

”Jeg tog med herop, fordi jeg ønsker at vise danskerne, hvordan vores liv i Palæstina egentlig er,” fortæller 17-årige Lina Massad, der bor i Jenin på Vestbredden.

16-årige Yousef Alsheikh fra Ramallah på Vestbredden er enig:

”Danskere og europæere generelt tænker på os som et meget konfliktfyldt land. Når de omtaler palæstinensere eller livet i Palæstina, så er det altid i regi af konflikten.”

”Men vi er så meget andet end det. Vi har også et almindeligt liv. Vi har håb, drømme og ambitioner ligesom alle andre unge mennesker,” afslutter Lina Massad.

Det er de to elevers første besøg i Europa, og de finder begge Danmark ”meget smuk”. De skal være i København i to dage, hvorefter alle palæstinenserne skal fordeles ud i landet og bo hjemme hos de danske elever, der kommer fra Sankt Annæ Gymnasium i Valby, Kolding HF & VUC, Nyborg Gymnasium og Rosborg Gymnasium i Vejle. Lina Massad skal til Nyborg, mens Yousef Alsheikh kan nøjes med en tur til Valby. Og det passer ham fint:

”Jeg er meget imponeret af bybilledet i København. Min mor er fra Rusland, og jeg elsker det land. Danmarks arkitektur minder mig lidt om Ruslands, så på den måde føler jeg mig allerede lidt hjemme her,” fortæller Yousef Alsheikh.

Besøget er arrangeret af organisationen Globale Skolepartnerskaber, der forsøger at gøre verden mere nærværende for danske skoleelever. Det fortæller Kristine Tolborg, der er projektleder hos organisationen:

”Vi forsøger at skabe kontakt mellem danske skoler og skoler i lande primært uden for Europa, som de danske elever måske ikke er så tilbøjelige til at stifte bekendtskab med af sig selv,” siger Kristine Tolborg og fortæller, at partnerskabet med palæstinenserne er støttet af Det Arabiske Initiativ.

”Det svære ved et projekt med Palæstina er det potentielt store kulturmøde, der kan opstå. Ikke kun mellem danskerne og palæstinenserne, men også internt mellem palæstinenserne. Landet er så lukket ned, at det også er nyt for dem at møde hinanden på tværs af bygrænser,” siger Kristine Tolborg.

De palæstinensiske elever er enige i den betragtning.

”Konflikten påvirker os på den måde, at den begrænser vores frihed - især i forhold til transport. Det er svært at komme fra by til by, og den begrænser dermed også vores skolevalg, da man kan have svært ved at komme til den by, hvor ens uddannelse ligger,” fortæller Lina Massad. Yousef Alsheikh uddyber:

”Jeg bor eksempelvis i Ramallah, og jeg er ofte nødt til at tage til Jerusalem. Der er kun ti kilometer mellem de to byer, men alligevel skal jeg stå i kø i halvanden time for at komme dertil. Konflikten påvirker os mest i forhold til infrastrukturen. Men den er også vigtig: Jeg går jo glip af viden om mit eget lands kultur, når jeg ikke kan besøge de steder, hvor der er noget at se.”

Lina Massad nikker samtykkende og henviser til Bjarke Tarp Barkholt, den danske oplægsholder, der tidligere på dagen fortalte om sit ophold i Hebron på Vestbredden:

”Bjarke ved nærmest mere om vores land, end vi selv gør,” siger hun.