Kritik: Unicef-rapport overdriver danske børns fattigdom

Ny rapport om børnefattigdom skyder over målet, og det kan i sidste ende skade indsatsen for de fattigste i Danmark, lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Også Cepos mener, at grænsen sættes for højt

Det kan gå ud over de fattigste i verden, når UNICEF udvander begrebet fattigdom, lyder advarslen. Foto: Iris
Det kan gå ud over de fattigste i verden, når UNICEF udvander begrebet fattigdom, lyder advarslen. Foto: Iris.

Når FN's børneorganisation Unicef i en ny rapport fortæller, at hvert tiende danske barn lever i relativ fattigdom, er der tale om en udvanding af begrebet fattigdom. Og risikoen er, at budskabet kan mindske viljen til at hjælpe de dårligst stillede.

Sådan lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, efter at Unicef i går fremlagde rapporten. For et halvt år siden viste regeringens fattigdomsredegørelse, at der i 2012 fandtes godt 7900 fattige børn, svarende til godt 0,8 procent af alle børn det år, og at antallet af fattige børn var faldet fra 2011 til 2012.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, henviser til, at Unicef følger EU's definition på fattigdom, som det statistiske kontor Eurostat har fastsat. Den definition betyder, at risiko for fattigdom beregnes ved 60 procent af medianindkomsten i et land, mens regeringens fattigdomsgrænse indebærer, at familiens indtægt skal være under 50 procent af medianindkomsten i en periode på tre år.

”I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har vi altid brugt 50 procents-grænsen. Risikoen ved at sætte grænsen så højt, som Unicef har gjort, er, at begrebet fattigdom udvandes. Deres grænse vil jo indebære, at mange pensionister er fattige,” siger Lars Andersen, som betegner Unicefs rapport som et vigtigt indspark i debatten.

”Men de skyder over målet, og risikoen er, at folk vil sige, at så galt er det ikke. Og så kommer vi til at glemme de mennesker, der virkelig er ramt af fattigdom. For antallet af fattige børn er vokset de seneste 10 år, og det er vigtigt, at vi diskuterer den udvikling,” siger han.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos er enig i, at Unicef sætter grænsen for højt. Han fremhæver, at Danmark er det land, der ifølge Unicefs rapport har den laveste andel af børnefattige næst efter Norge og Finland. Samtidig viser Unicef-rapporten dog også, at antallet af fattige børn mellem 2008 og 2012 er vokset mere i Danmark end i det øvrige Skandinavien.

”I forvejen regner regeringen personer for fattige, hvis de i en periode på tre år har en indkomst på 103.000 kroner om året. Det er efter min mening ikke fattigdom, men lavindkomst. Unicefs beregning sætter loftet endnu højere, og de måler fattigdommen år for år, selvom vi ved, at mange lavtlønnede flytter sig væk fra grænsen. Det vil være problematisk, hvis politikerne begynder at bevilge flere overførselsindkomster. Så vil flere børn opleve, at deres mor eller far kommer til at være uden beskæftigelse,” siger Mads Lundby Hansen.

Generalsekretær i Unicef Danmark Steen M. Andersen fremhæver, at Unicef har valgt en metode, der kan sammenligne udviklingen i Europa for at skabe debat om krisens betydning for børns liv.

”Det kan da være et synspunkt, at vi lægger grænsen for højt. Men Unicef har valgt den metode, Eurostat bruger, så vi kan sammenligne med andre industrialiserede lande. Vi ønsker ikke at pege fingre ad et land fremfor et andet land. Hvis vi kan se, at det går bedre i Norge end i Danmark, kunne vi overveje, om der er noget, vi kan gøre bedre herhjemme. Hovedbudskabet i rapporten er, at det er gået ned ad bakke med børnevelfærden i verdens 41 industrialiserede lande efter finanskrisen i 2008,” siger Steen M. Andersen.