Kvindelige debattører nedgøres med deres køn

Sexistiske kommentarer og voldtægtstrusler er nogle af de reaktioner, man kan risikere at få, hvis man som kvinde deltager i den offentlige debat. Nyt DR2-program skal sætte fokus på sexistisk debatkultur.

"Du er syg, Zenia - søg hjælp. Og bed om et vådeskud, psykosesæk." Zenia Stampe (R) er en af de folketingspolitikere, der medvirker i det nye DR2-program. I traileren til programmet, som findes i bunden af artiklen, læser hun ovenstående kommentar op, som er et eksempel på, hvilke reaktioner hun har modtaget i den offentlige debat.
"Du er syg, Zenia - søg hjælp. Og bed om et vådeskud, psykosesæk." Zenia Stampe (R) er en af de folketingspolitikere, der medvirker i det nye DR2-program. I traileren til programmet, som findes i bunden af artiklen, læser hun ovenstående kommentar op, som er et eksempel på, hvilke reaktioner hun har modtaget i den offentlige debat. . Foto: David Leth Williams.

Nogle af de kommentarer, som kvinder kan blive nødt til at finde sig i, hvis de stikker næsen frem i den offentlige debat, er så grelle, at de ikke burde trykkes på sort og hvidt. Men for eksemplets skyld kommer alligevel her tre kommentarer, der er hentet fra virkeligheden og fra traileren til DR2's nye program "Ti stille kvinde", som kan ses i bunden af artiklen.

”Jeg kommer og gruppevoldtager dig. Foran dine tre døtre.”
”Du trænger til noget pik.”
”Må du dø langsomt og smertefuldt, lorteluder.”

I programmet, hvor blandt andre folketingsmedlemmerne Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Astrid Krag (S), Zenia Stampe (R) og Özlem Cekic (SF) medvirker, fortæller kvindelige politikere og samfundsdebattører om de reaktioner, de har fået, når de blander sig i debatten. Alt fra sexistiske kommentarer til deciderede vold- og voldtægtstrusler er en del af pakken. Og kvinderne i traileren er ikke enkeltstående tilfælde, mener lektor og kønsforsker på RUC, Karen Sjørup:

”Den måde, man kan angribe en kvinde på, er ved at reducere hende til sit køn. Man kan opleve, at kvindelige politikere bliver kritiseret for deres udseende i stedet for deres arbejdsindsats: ’Hun er da en meget god minister, men hun har grimme ben’. Det er et udsagn, man aldrig ville høre om en mand. Kvinder reduceres til et seksuelt objekt,” siger Karen Sjørup, der selv har været udsat for hademails og trusler på telefonen, når hun har udtalt sig offentligt. 

Mandeforsker og lektor på RUC, Kenneth Reinicke, mener, at kvindelige debattører er særligt hårdt ramt.

”Kvinder har en større risiko for at blive chikaneret, når de deltager i den offentlige debat, end mænd har. Og kritikken går ofte på alt andet end kvindernes professionalitet. Nogle mænd føler sig berettiget til at kommentere på kvindelige politikeres tøj og seksualitet, og hvordan de lever op til de kulturelle forventninger om, hvordan en kvinde skal se ud og opføre sig,” siger han og fortæller, at tonen er blevet hårdere med de sociale medier, hvor man lettere kan gemme sig og slippe for at stå til ansvar for grove kommentarer.

Ifølge Kenneth Reinicke skyldes den grove tone, at det stadig for nogle mænd bliver opfattet som en trussel eller en provokation, hvis en kvinde har en høj position i samfundet. 

Både Kenneth Reinicke og Karen Sjørup understreger dog, at man altid risikerer knubs, hvis man stikker næsen frem – uanset om man er mand eller kvinder.

”Alle, der er synlige i debatten, får reaktioner. Det er ikke nødvendigvis hårdere for kvinder end for mænd at deltage i den offentlige debat, men det er hårdt at blive ramt og konfronteret med sit køn og sit udseende, når debatten i virkeligheden drejer sig om noget helt andet. Og det er mest kvinder, det sker for,” siger Karen Sjørup. 

Kenneth Reinicke er enig:

”Kritikken mod mænd kan også være enormt grov, men unge mænd bliver ikke på samme måde betvivlet på deres alder, køn eller autoritet. Forskellen ligger der.”

"Ti stille kvinde" er et program i tre dele, som sendes første gang torsdag kl. 21.30 på DR2. Se traileren til programmet herunder.