Politikernes rum til fordybelse er under pres

Det er problematisk, at politikere skal give stadig hurtigere svar til medier og ministerier, mener konservativt folketingsmedlem. Hun bakkes op af eksperter

Charlotte Dyremose (K) genopstiller ikke til Folketinget.
Charlotte Dyremose (K) genopstiller ikke til Folketinget. Foto: Marie Hald.

Det står skidt til med tålmodigheden i dansk politik, og det gælder både pressen og det politiske system på Christiansborg.

Det mener folketingsmedlem for De Konservative, Charlotte Dyremose. Hun anser det for problematisk, at folketingspolitikerne forventes at kunne sætte sig ind i notater fra ministerierne og svare på spørgsmål fra medierne med kort varsel. Så kort varsel, at der ikke levnes plads til, at politikerne kan sætte sig ordentligt ind i de enkelte sager.

Charlotte Dyremose, der har meddelt, at hun ikke genopstiller til Folketinget, mener, at der er behov for en debat om en kultur, hvor det er blevet normen, at politikerne konstant afkræves meget hurtige svar.

Ifølge Charlotte Dyremose, er det nemlig en kultur, der risikerer at gøre det grundlag, som folketingspolitikerne træffer beslutninger på, overfladisk:

”Det er kun rimeligt, at vi som politikere står til rådighed. Men det er forventningen om, at man står til rådighed nærmest inden for få sekunder hele tiden, som er problematisk. Det er en forventning, som både kommer fra medierne og fra politisk hold. Man oplever, at svarfristerne fra ministerierne bliver stadigt kortere, og dermed risikerer folketingspolitikernes mulighed for at sætte sig ordentligt ind i tingene at blive tilsidesat,” siger Charlotte Dyremose.

Samtidig tør politikerneikke at afvise kravet om konstant tilgængelighed:

”Hvis man som politiker tager sig tiden til at sætte sig ned og læse alting igennem, er man ude af mediebilledet. Hvis man er ude af medie-billedet, er man også ude af politik, for så bliver man ganske enkelt ikke genvalgt,” siger Charlotte Dyremose.

Det billede kan mangeårig politisk kommentator og tidligere minister, Hans Engell, godt genkende.

Han mener, at situationen levner få muligheder for politikerne:

”De kan ikke vælge fra eller til. Det skyldes det forhold, at partierne i dag er nødt til hele tiden at være i kontakt med vælgerne for ikke at miste opbakningen. Vi har aldrig nogensinde haft flere medieplatforme og flere dagsaktuelle spørgsmål, som politikerne hele tiden skal tage stilling til. Hvis politikerne ikke har tid, så ringer medierne videre til nogle andre, der har,” siger han.

Folketingsmedlem for Venstre, Eyvind Vesselbo, der også stopper i landspolitik ved næste valg, nikker genkendende til, at presset for hurtige kommentarer er blevet større.

Men han mener alligevel ikke, at politikerne generelt har fået ringere mulighed for at fordybe sig i politiske spørgsmål.

At folketingspolitikerne over en bred kam skulle have så travlt, at den mulighed er forsvundet, mener han slet og ret er en dårlig undskyldning.

Det handler snarere om, at det som folketingspolitiker kan være uhyre vanskeligt at komme igennem mediemuren med viden, der ikke spiller ind i den aktuelle dagsorden:

”Samtidig spiller det også ind, hvad de forskellige partiledelser mener skal debatteres, og det er generelt afledt af, at partierne i dag er temmelig topstyrede,” siger Eyvind Vesselbo.

Ifølge politisk kommentator og professor i statskundskab, Tim Knudsen, er der væsentlige forskelle mellem ministrenes og folketingsmedlemmernes forhold. Hvor ministrene har mange medarbejdere bag sig i ministerierne, har folketingsmedlemmerne det ikke i samme grad, og det har en væsentlig betydning for den situation, de er i:

”I mange andre europæiske lande har parlamentarikerne et langt større apparat af medarbejdere i ryggen til at hjælpe sig. Folketingsmedlemmerne i dag har meget papirarbejde, og bunkerne vokser hele tiden. Om folketingspolitikerne brugte alle deres vågne timer, ville de ikke kunne nå det hele. Der er bare ikke nogen, der har lyst til at udstille deres egen uformåen og ærligt melde ud, at de ingen jordisk chance har for at sætte sig ind i det og samtidigt være til stede for medierne hele tiden,” siger han.