Jan Lindhardt er død

Den tidligere biskop sov ifølge familien stille ind omgivet af sine kære efter længere tids sygdom

"Han vil blive husket for sin lune og humor, som han bevarede indtil det sidste, for sit nærvær og sin visdom og livsklogskab. Han var et sandt renæssancemenneske, der mestrede mange fagligheder og rørte mange mennesker," skriver biskop for Fyens Stift, Tine Lindhardt, om sin mand, der her ses i hjemmet på Frederiksberg. Foto: Scanpix
"Han vil blive husket for sin lune og humor, som han bevarede indtil det sidste, for sit nærvær og sin visdom og livsklogskab. Han var et sandt renæssancemenneske, der mestrede mange fagligheder og rørte mange mennesker," skriver biskop for Fyens Stift, Tine Lindhardt, om sin mand, der her ses i hjemmet på Frederiksberg. Foto: Scanpix.

Tidligere biskop i Roskilde Stift, Jan Lindhardt, er død. Han blev 76 år gammel.

Det fortæller familien.

"Han sov stille ind på en smuk efterårsdag efter længere tids sygdom, omgivet af sine kære," skriver hans hustru, Tine Lindhardt, biskop for Fyens Stift, i en pressemeddelelse. 
 
"Han vil blive husket for sin lune og humor, som han bevarede indtil det sidste, for sit nærvær og sin visdom og livsklogskab. Han var et sandt renæssancemenneske, der mestrede mange fagligheder og rørte mange mennesker. "

Jan Lindhardt var biskop i Roskilde fra 1997, indtil han gik på pension 1. maj 2008.

Han kom til Roskilde Stift efter over 30 år som forsker på Aarhus Universitet, hvor han blev ansat i 1963.

Jan Lindhardt udtalte sig både begavet og gerne i medierne, omend nogle præster måske havde ønsket en biskop, der hovedsageligt beskæftigede sig med stiftet. 

Jan Lindhardt vil også blive husket for sin teologiske ekspertise, bogudgivelser, retoriske evner og sin foredragsvirksomhed.

I 2010 modtog han forlaget Svend Bergsøe Fonds Formidlerpris på 100.000 kroner. Lindhardt fik blandt andet prisen på grund af sin "uimponerethed, saglighed, charmerende frækhed og hurtige replikker".

Jan Lindhardts store forfatterskab tæller blandt andet "Machiavelli", "Retorik", "Martin Luther. Erkendelse og formidling i renæssancen". "Katekismus i kristendom. Børnelærdom for voksne", "Ind i det ydre. Kirke og krop" og "De syv dødssynder" og "Ind i kirken". 

Han er desuden blevet tildelt Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 1990 og Oddfellow Logens Litteraturpris 2006.

"Han var et menneske med format og med evne til at finde nye indfaldsvinkler på vanskelige sager," skriver familien.

Jan Lindhardt blev født i Aarhus som søn af teologiprofessor P.G. Lindhardt. Han efterlader hustru Tine Lindhardt, seks børn, svigerbørn og tretten børnebørn.

I et større portræt i Kristeligt Dagblad fortalte Jan Lindhardt om sin stammen, der fulgte ham igennem hele livet. 

Alligevel blev retorik og kunsten at tale hans passion.

I portrættet fortæller han også om sin tro - og hans forhold til selvudvikling: 

"Jeg beder mit fadervor og går i kirke. Det er det perspektiv, jeg ser mit liv i. Det er for mit vedkommende ikke lidelsen. Pointen med Jesu lidelse er, at han led for os, og derfor er det ikke nødvendigt at gentage. Det kan være, at man står i en lidelsesfuld situation, men ellers er vi befriet for den. Derfor bør man gøre noget for andre. Familien og alle, vi er sat sammen med. Jeg har meget svært ved det der selvudvikling, som hærger privatliv og erhvervsliv. Jeg er allerede selvudviklet. Det har Han gjort. Derfor går vi i kirke – for ikke at tabe det af syne."

Du kan læse hele portrættet "God tale er som et kærtegn", der er skrevet af journalist Dorte Remar, her

Jan Lindhardt. Foto: Scanpix
Jan Lindhardt. Foto: Scanpix