Unge mænd vil have skattelettelser og mindre velfærd

Liberal Alliance er Folketingets næstmindste parti, men stod det til de unge mænd, ville partiet blive næststørst

Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance.
Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance.

Liberal Alliance er i dag Folketingets næstmindste parti, men hvis det stod til danske mænd i alderen 18-24 år, ville partiet indtage væsentligt flere pladser i Folketinget - og måske endda et ministerkontor eller to.

Ifølge en analyse for Altinget, foretaget af professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen, ville Liberal Alliance i dag få 16,9 procent af de unge mænds stemmer. Ved folketingsvalget i 2011 var det 15,3 procent af mændene under 25 år, som satte kryds ved Liberal Alliance. Partiet overgås kun af Venstre, som får opbakning af 28,7 procent af de unge mænd. Den umiddelbare ungdomssucces for de liberale partier slår dog ikke igennem på kvindefronten. De unge kvinder har det tilsyndeladende lidt mere anstrengt med liberale paroler - i hvert fald dem, der kommer fra Liberal Alliance.

For mens 27,1 procent af de yngre kvinder ifølge de nyeste tal fra 2014 gerne vil stemme på Venstre, har Liberal Alliance ikke samme interesse.

Kun 4,1 procent af kvinderne i alderen 18-24 år vil stemme på partiet.

Hos Liberal Alliances Ungdom vrimler det da heller ikke ligefrem med kvinder til ungdomspartiets møder. Ungdomspartiet har ikke nøjagtige tal på kønsfordelingen blandt medlemmerne, men den er cirka 80-20 i mændenes favør, skønner formand Alex Vanopslagh. Han mener, at det formentlig er partiets økonomiske politik og holdning til velfærdsstaten, der trækker mændene til og måske skræmmer kvinderne væk:

”Der er da interesse fra kvinderne, men det er nok generelt sådan, at kvinderne i højere grad end mænd går ind for velfærdsstaten. Vi har mange grundlæggende værdier bag vores økonomiske politik, og dem forsøger vi i høj grad at få sat fokus på,” siger han.

Ifølge Anette Borchorst, der er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og arbejder med politologisk kønsforskning i både Danmark og Norden, har Liberal Alliance i forhold til de kvindelige vælgere et velkendt problem - nemlig at kvinder i højere grad end mænd er tilhængere af velfærdsstaten og generelt prioriterer velfærd over skattelettelser. Hun peger på, at det, at Liberal Alliance går frem blandt de yngre mænd, mens kvinderne springer fra, både bunder i denne holdningsforskel mellem kønnene og også i, at de unge mænd under 25 år er i en livsituation, hvor de markante liberale budskaber rammer plet:

”En del af det her handler formentlig også rigtig meget om, at det er en holdning, som disse mænd har på et tidspunkt i deres liv, hvor de endnu ikke er etablerede med familie og børn og er i kontakt med velfærdssystemet. Når man er ung mand, så har man ofte en større tiltro til sig selv og til, at man kan klare sig selv, og at man ikke behøver det offentlige,” siger hun.