Forskere: Scientology er i tilbagegang

Scientology samler bevægelsens aktiviteter på prominente og dyre adresser - også i Danmark, hvor den omstridte organisation ejer bygninger for 347 millioner kroner. Det ligner en succes, men bag murene kæmper organisationen ifølge forskere med faldende medlemstal

Scientologys europæiske hovedkvarter i Jernbanegade, København. Organisationen er medlemsmæssigt på tilbagegang, vurderer forskere.
Scientologys europæiske hovedkvarter i Jernbanegade, København. Organisationen er medlemsmæssigt på tilbagegang, vurderer forskere. . Foto: Leif Tuxen.

For 50 år siden vendte den danske forretningsmand Knud Jørck begejstret hjem fra udlandet med en bog af Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbard. Samme år var Knud Jørck med til at etablere den første danske Scientology-afdeling i et kælderlokale.

Scientology - en pengemaskine?

Scientology er dog for længst rykket op af kælderen, og den omdiskuterede bevægelse, som kritikere beskriver som en pengemaskine, har udviklet sig til et yderst velhavende foretagende. Samlet ejer Scientology i dag bygninger i København og omegn for 347 millioner kroner. Det viser en opgørelse over bevægelsens mest centrale ejendomme i Danmark, Kristeligt Dagblad har foretaget. Alene de seneste to år har bevægelsen købt ejendomme for 110 millioner kroner i København og omegn.

Mange af bygningerne ligger på prominente adresser i det indre København, og ved årsskiftet 2015-2016 forventer bevægelsen at åbne et flagskib på Nytorv tæt på handelsgaden Strøget.

Adresserne er ikke udvalgt tilfældigt, siger Peter B. Andersen, lektor og ph.d. på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet:

”De samler sig i store superkirker. Der er ingen tvivl om, at det for Scientology handler om at have fine facader og fine, centralt placerede adresser.”

Scientology-medlemmers penge

Alene de seneste 10 år har organisationen internationalt købt eller opført mindst 40 såkaldte Ideelle Organisationer - store centre, som samler Scientologys tilbud under ét tag. Pengene kommer blandt andet fra medlemmernes donationer og betaling for kurser.

Men de store værdier, der er bundet i bevægelsens huse, kan ikke for alvor skjule det faktum, at stadigt færre mennesker føler sig tiltrukket af grundlægger L. Ron Hubbards tanker om udødelighed. Det konkluderer flere forskere.

Scientology er inde i en ”nedadgående spiral”, vurderer James Lewis, Scientology-forsker og professor ved afdelingen for historie og religiøse studier, ved Universitetet i Tromsø, på baggrund af flere undersøgelser.

Antal af scientologer halveret

”Selvom Church of Scientology fortsætter med at hævde, at den oplever en hidtil uset vækst, så er den aktuelle situation, at dens statistikker har været støt faldende i mange år,” skriver han i en videnskabelig artikel, der blev publiceret i sommer.

Antallet af scientologer i USA er mere end halveret i perioden 2001-2008, konkluderer James Lewis på baggrund af en stor undersøgelse, så der er omkring 25.000 scientologer tilbage i USA.

Medlemstilbagegangen kan også spores uden for USA, siger Peter Åkerbäck, lektor i religionshistorie ved Stockholms Universitet, som har beskæftiget sig indgående med Scientology:

”Mit indtryk er, at Scientology har problemer, fordi en masse højtstående medlemmer har forladt organisationen de seneste fem år. Det sker i alle lande, men særligt i USA. Det er i mange tilfælde mennesker, der ikke bryder sig om organisationen, men som stadig støtter Hubbards tanker og danner deres egne organisationer.”

Scientologys informationschef uenig

Religionssociolog Peter B. Andersen vurderer på baggrund af de senest offentliggjorte videnskabelige undersøgelser af Scientologys medlemstal i Danmark, hvoraf den nyeste er fra omkring årtusindskiftet, at der er 400-600 danske kernemedlemmer i Scientology. Han skønner, at der derudover er en ”passiv masse” af 2000-4000 løst tilknyttede danske medlemmer.

Anette Refstrup, informationschef i Scientology Danmark, deler imidlertid ikke forskernes vurderinger. Hun siger, at der er 4000 aktive danske scientologer i dag, at Peter B. Andersens tal er fra ”år tilbage”, og at den danske afdeling oplever fremgang.

Det er dog ikke overraskende, at der er forskel på medlemsvurderingerne, siger Frank K. Flinn, professor i religiøse studier ved Washington University. Han siger, at nye religioner som Scientology ”puster deres medlemstal op for at vise succes.”