Myte at unge bliver mere kriminelle i fængsler

Det bliver ofte sagt, at unge bliver mere kriminelle i fængsler. Den antagelse har fået regeringen til at argumentere for mere samfundstjeneste til førstegangs-kriminelle. Men ingen forskning beviser denne sammenhæng, fortæller eksperter

”Det er blevet en alment accepteret sandhed, at fængslerne fungerer som den her famøse rugekasse for kriminelle. Der er bare ikke noget bevis for, at det rent faktisk forholder sig sådan i virkeligheden,” siger Henrik Lando. Modelfoto.
”Det er blevet en alment accepteret sandhed, at fængslerne fungerer som den her famøse rugekasse for kriminelle. Der er bare ikke noget bevis for, at det rent faktisk forholder sig sådan i virkeligheden,” siger Henrik Lando. Modelfoto.

”Vi ved, at unge førstegangskriminelle lærer af superforbryderne i fængslerne, og det er det mønster, jeg ønsker at gøre op med,” lød det fra justitsminister Mette Frederiksen (S), da regeringen forleden præsenterede et nyt lovforslag, der indebærer, at flere førstegangskriminelle kan få samfundstjeneste i stedet for at komme i fængsel.

Ifølge Inge Bryderup, der forsker i ungdomskriminalitet på Aalborg Universitet, sidder der sikkert ganske rigtigt ”superforbrydere” rundt omkring i de danske fængsler, men at de også skulle være effektive læremestre i kriminalitet er derimod tvivlsomt. Hidtil er der nemlig ikke fundet noget bevis for, at et fængselsophold i sig selv fører til ”en kriminel løbebane”. Inge Bryderup har tidligere lavet et større forskningsprojekt om unges forhold til straf og behandling. Hun peger på, at der heller ikke over en bred kam er noget belæg for at sige, at førstegangskriminelle skulle blive mere kriminelle i fængslerne.

”Tværtimod - i enkelte tilfælde går det endda i den modsatte retning. Man har ikke kunnet påvise, at det at komme i fængsel - hverken for de unge eller de ældre - er noget, der i sig selv gør, at man bliver mere kriminel. Det har været en slags ideologi eller dominerende fortælling i mange år, at hvis man kommer i fængsel, bliver man også uddannet kriminel. Der er bare ikke noget forskning, der har kunnet vise, at det er rigtigt. Ifølge de unge i min egen undersøgelse var det snarere på sikrede institutioner, at man kunne tale om, at de blev oplært i kriminalitet,” siger Inge Bryderup.

Heller ikke ifølge Henrik Lando, professor i retsøkonomi ved Copenhagen Business School, findes der et entydigt bevis for, at et fængselsophold fører til mere kriminalitet:

”Det er nok noget over-raskende for mange, men der er altså ikke noget materiale i forskningen, der kan bevise, at man bliver mere kriminel af at have siddet i fængsel,” siger Henrik Lando, som blandt andet henviser til en større undersøgelse på området fra Rockwool Fonden i 2012.

”Det er blevet en alment accepteret sandhed, at fængslerne fungerer som den her famøse rugekasse for kriminelle. Der er bare ikke noget bevis for, at det rent faktisk forholder sig sådan i virkeligheden,” siger Henrik Lando.

Troels Gamst, som er socialpædagog og tidligere afdelingsleder for en åbeninstitution for kriminelle unge, mener, at regeringens forslag om samfundstjeneste bygger på fejlagtige påstande samt myter om, hvordan virkeligheden ser ud.

I nogle tilfælde vil det endda være et direkte svigt af de unge, hvis man i stedet for vejledning og voksen-kontakt på en institution som udgangspunkt vil sende dem ud i samfundstjeneste, som regeringens forslag lægger op til, mener han:

”Samfundstjeneste er fint for de førstegangskriminelle, der har stjålet en cola nede på tanken, men det her rammer en helt anden type unge. Unge, hvor det vil være direkte uansvarligt at sende dem ud i samfundstjeneste, både for dem selv og for deres omgivelser. Det er ikke, fordi de unge skal i fængsel i stedet. Hvis de skal noget, skal de på en institution. Mange af de mere problematiske unge har i øvrigt ofte lavet en del, ofte alvorlig, kriminalitet, før de bliver taget første gang. At tro, at det nytter noget at sende dem i samfundstjeneste nede på det lokale bibliotek, er helt håbløst. Der er sikkert velmenende mennesker og gode intentioner bag forslaget, men man kan godt tvivle på, om de har mødt nogle af de unge i virkeligheden,” siger han.

Justitsminister Mette Frederiksen henviser til en anbefaling fra Straffe-lovrådet om samfundstjeneste, men har derudover ikke ønsket at forholde sig til kritikken.