Scientology-afhoppere betaler en høj pris

Ungarske Peter Bonyai og danske Sally Kragh Andersens møde med Scientology i København blev alt andet end behageligt

Sally Kragh Andersen forlod Scientology i 2009 efter 21 år i bevægelsen. Ansatte i Scientology fulgte med hende i banken, når hun skulle låne penge til at betale for sine udgifter i forbindelse med sine aktiviteter i Scientology, fortæller hun.
Sally Kragh Andersen forlod Scientology i 2009 efter 21 år i bevægelsen. Ansatte i Scientology fulgte med hende i banken, når hun skulle låne penge til at betale for sine udgifter i forbindelse med sine aktiviteter i Scientology, fortæller hun. Foto: Paw Gissel.

Peters historie

På gulvet sov vagten. Under madrassen lå nøglen til døren. Den var låst, for at Peter Bonyai, som lå ved siden af vagten, ikke stak af. Det skriver Peter Bonyai i sin bog om tiden i Scientology. Han var en dedikeret scientolog fra Ungarn, men organisationen havde mistet tillid til ham, fortæller han.

I bogen ”Penge, magt, trældom” beskriver Peter Bonyai, at organisationen havde beskyldt ham for at spionere for den ungarske efterretningstjeneste og havde sendt ham til Scientologys europæiske hovedkvarter i København. Det var derfor, han lå bag lås og slå, siger han.

Skulle sikkerhedstjekkes af Scientology

Ifølge Peter Bonyai var anklagen begrundet i, at han var blevet taget i at læse informationer, som skulle sendes til andre. Han fortæller, at Scientology desuden mente, at han var studerende hos en ungarsk psykiater, som ifølge Scientology var forbundet med det statslige efterretningsvæsen.

Meget af tiden i København skulle Peter Bonyai gennemgå såkaldte sikkerhedstjek, fordi han var ude på et etisk sidespor, siger han.

Året var 1998. Det var ikke første gang, han var i København. Som medlem af Sø-organisationen, en enhed af særligt dedikerede medlemmer, havde han allerede været i den danske hovedstad flere gange, fortæller han. Blandt andet for at tage kurser i Scientologys metoder.

En bog af L. Ron Hubbard, Scientologys grundlægger, havde tidligere suget Peter Bonyai ind i organisationen. Han var 17 år og søgte svar på livets store spørgsmål. Dem kunne Scientology give, syntes han.

Først tog han kurser, senere begyndte han at rekruttere nye til bevægelsen. Peter Bonyai var så sikker på, at Scientologys projekt var det rigtige, at han ikke fandt det mærkeligt at underskrive en kontrakt med Søorganisationen for en milliard år, siger han.

Da han vendte tilbage til Ungarn efter sikkerhedstjekket i København, var han blevet mere kritisk over for måden, Scientologys teknikker blev forvaltet på.

I 2007 forlod han organisationen helt.

Blev ruineret

Han havde ingen penge. Betalingen som medlem af Søorganisationen var ifølge ham beskeden. Hans familie havde taget afstand fra ham. De havde ikke kunnet genkende ham i takt med, at han blev viklet mere ind i bevægelsen.

Efterfølgende forsøgte organisationen i telefonen at få ham til at støtte et projekt økonomisk, fortæller han. Men han havde fået nok og råbte sit nej.

”Tidligere troede jeg, at det at være medlem af Søorganisationen og arbejde der var det bedste, jeg kunne gøre for den fremtidige planet. Nu mener jeg, at det var spild af tid,” forklarer han i dag.

Som medlem af Søorganisationen får man ifølge Peter Bonyai kurser og undervisning gratis. Han fortæller, at han har betalt, hvad der i dag svarer til omkring 48.000 kroner til Scientology. Ifølge ham var det prisen for at forlade organisationen i utide. Før en milliard års arbejde var udført.

Peter Bonyai har ikke anmeldt episoden i 1998 til politiet.

Anette Refstrup, informationschef i Scientology i Danmark, svarer følgende på baggrund af Peter Bonyais fortælling:

”Han tegner ikke det korrekte billede. Han opførte sig så mistænkeligt, at man ikke stolede på ham længere. Han havde derfor ikke lov til at opholde sig alene i kirken, men han var ikke låst inde.”

Hun skriver desuden, at det er normal praksis, at medlemmer af Søorganisationen, hvis de bryder deres kontrakt, giver et bidrag, der svarer til nogle af de personlige ydelser, de har modtaget. Det er ifølge hende et frivilligt bidrag, som medlemmer kun betaler, hvis de ønsker at fortsætte med at tage kurser i Scientology.

Peter Bonyai forlod Scientology i 2007 efter 22 år i bevægelsen.
Peter Bonyai forlod Scientology i 2007 efter 22 år i bevægelsen. Foto: privatfoto

Sallys historie

En makulator på en bagtrappe i en af Scientologys bygninger i København åd sig langsomt igennem Sally Kragh Andersens 21 år i bevægelsen.

En ansat i Scientology havde slæbt flere sorte sække med hendes personlige filer ud på trappen. Det tog to timer, før maskinen havde kværnet alle papirerne, siger Sally Kragh Andersen.

Papirerne indeholdt blandt andet ting, som Sally Kragh Andersen havde fortalt under auditering, de terapilignende forløb, der er centrale for Scientology, og hvor scientologer letter deres hjerter og i bytte får fjernet traumer, der har sat sig på den enkeltes sjæl gennem årtusinder. Det er det, man tror på i Scientology. Blandt andet.

Scientology gemmer medlemmers dybeste hemmeligheder

Sally Kragh Andersen havde selv givet andre scientologer terapi som såkaldt auditor. Hun havde hevet hemmeligheder om onani, seksuelle præferencer, vold og kriminalitet ud af sine klienter og lagret dem i den enkeltes personlige mappe. Hun kendte karakteren af de oplysninger, der blev noteret i mapperne. Derfor var det vigtigt for hende at få sin egen mappe slettet, da hun trådte ud.

Sally Kragh Andersen siger, at hun har brugt mere end hundredtusind kroner på blandt andet kurser i sin tid i Scientology, og at hun derudover har arbejdet gratis for bevægelsen. Hun fortæller også, at ansatte i Scientology har fulgt med hende i banken, når hun skulle låne penge til at betale for sine udgifter i forbindelse med sine aktiviteter i Scientology.

Anette Refstrup, Scientologys informationschef, er blevet forelagt kritikken, og svarer ikke specifikt på, om Sally Kragh Andersen har fået hjælp af bevægelsen til at låne penge i banken. Anette Refstrup skriver i stedet, at:

”Over de tyve år, hvor Sally var medlem i kirken, donerede hun et beløb på i alt 95.000 kr. til Scientologi Kirken Danmark, som var den kirke, hun lavede sine kurser i. Efter hun forlod kirken, fik hun refunderet 25.000 kr. Det betyder, at hun i gennemsnit bidrog med 3500 kr. om året i den tid, hun var medlem i kirken. Det sætter hendes påstand i perspektiv.”

Anette Refstrups ord får Sally Kragh Andersen til at tvivle på, om alle papirer og oplysninger om hendes tid i Scientology virkelig blev makuleret den dag på bagtrappen, selvom der er noget, der tyder på, at Anette Refstrup ikke har helt fat i det rigtige tal.

Skyldte Scientology knap 50.000

Kristeligt Dagblad har set dokumentation for, at Sally Kragh Andersen den 18. december 2009 modtog to checks fra Scientology Kirken Danmark. Den ene var på 39.200 kroner, den anden på 6370 kroner. Hun fik altså tilbagebetalt næsten dobbelt så meget, som Anette Refstrup oplyser.

De knap 50.000 kroner dækker dog langtfra de udgifter, hun har haft til Scientology i de 21 år, hun har været en del af organisationen, siger hun. Men hun var sårbar, orkede ikke kampen og tog til takke, fortæller hun i dag.

Udgifter til bøger, kurser, medlemskab af Foreningen for Internationale Scientologer og donationer er løbet op. Hun er ikke sikker på det eksakte tal, for hun har fået kurser for at hjælpe til og optjent bonuspoint ved at hive nye medlemmer ind i folden, siger hun.

I 21 år brugte hun, hvad hun tjente på bevægelsen, men Scientology kaldte til stadighed på flere penge, og hendes pung kunne ikke følge med, siger hun.