2500 irakiske asylsøgere forsvundet på fem år

Mens debatten raser om 250 afviste irakiske asylsøgere, er over 2500 af deres landsmænd forsvundet fra de danske myndigheders blik de seneste fem år. På billedet ses to af de irakiske kvinder, der har asyl i Brorsons Kirken på Nørrebro. -

Mens debatten raser om 250 afviste irakiske asylsøgere, er over 2500 af deres landsmænd forsvundet fra de danske myndigheders blik de seneste fem år. På billedet ses to af de irakiske kvinder, der har asyl i Brorsons Kirken på Nørrebro. - Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

En stor del af de irakere, der har søgt asyl i Danmark de senere år, er sporløst forsvundet fra de danske asylcentre

Mens debatten raser om 250 afviste irakiske asylsøgere, som står til at blive sendt tilbage til hjemlandet, er over 2500 af deres landsmænd forsvundet fra de danske myndigheders blik i løbet af de seneste fem år. Rigspolitiet skønner, at de har forladt Danmark. Men i virkeligheden ved ingen, hvor hovedparten af dem er henne.

Ifølge vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen dukker nogle få af de forsvundne asylsøgere op igen, fordi de - efter at have søgt asyl i et andet EU-land - bliver sendt tilbage til Danmark efter den såkaldte Dublin-forordning.

- Det forekommer for nogle af dem, men det er ikke voldsomme tal, siger Hans-Viggo Jensen.

Andre af de forsvundne asylsøgere går under jorden i Danmark, men bliver på et tidspunkt opdaget og anholdt af politiet.

- Det forekommer dog heller ikke ret ofte. Så hvis man bruger de to indikatorer, kunne man have den opfattelse, at de forsvundne irakere ikke er her i landet længere. Det tror jeg også er tilfældet for langt hovedparten. Men jeg vil naturligvis ikke afvise, at nogle af dem lever under jorden og opholder sig her i længere tid, siger Hans-Viggo Jensen.

I alt er 3165 irakere udrejst eller blevet udsendt fra Danmark siden den 1. januar 2004, viser tal fra Rigspolitiet og Integrationsministeriet. Langt hovedparten - nemlig 2563 - er såkaldt "skønnet udrejst". De er med andre ord ikke længere på asylcentrene, og deres opholdssted er derfor "ukendt for myndighederne," som Rigspolitiet formulerer det.

Michala Bendixen, talskvinde for Komitéen Flygtninge Under Jorden - en organisation, som rådgiver og hjælper flygtninge - tror heller ikke, at ret mange af de forsvundne irakere lever under jorden.

- Det har jeg kun hørt om ganske få, der gør, siger hun og tilføjer:

- Man kunne forestille sig, at nogle af dem måske er taget tilbage til deres hjemland, men uofficielt, så de ikke risikerer at blive modtaget af myndighederne i lufthavnen. De lever så mere eller mindre under jorden i deres eget hjemland. Andre igen søger til lande, hvor det er lettere at opholde sig og arbejde som illegal indvandrer, end det er i Danmark.

Hanna Mathisen, som er talskvinde for FN's Flygtningehøjkommissariats nordiske kontor, synes umiddelbart, at 2500 forsvundne irakere i Danmark på fem år er et "stort tal".

- Men det er ikke noget særskilt dansk fænomen. Vi hører ofte om det fra andre lande også, siger hun.

UNHCR kan heller ikke opklare, hvad der sker med de asylsøgere, som så at sige forsvinder. Men fænomenet er ikke nødvendigvis et problem, mener Karsten Lauritzen, som er udlændingeordfører for Venstre.

- Ikke hvis de er rejst, fordi de selv har fundet ud af, at de ikke har mulighed for at få asyl i Danmark. Men det er et problem, hvis de opholder sig ulovligt i Danmark. Men det tror jeg nu næppe, at de gør, siger Karsten Lauritzen.

agger@kristeligt-dagblad.dk

Christina Agger

Født den 11. sep. 1972Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i februar 2002.Tidligere ansat som bl.a. reporter på Radioavisen, som undersøgende journalist ved Nyhedsavisen og som reporter ved Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.