Ældre skammer sig i tavshed over at være ensomme

For nogle ældre mennesker går ensomheden så dybt ind i sjælen, at de trækker sig tilbage, bliver angste og ikke selv har overskud til at tage kontakt, siger chefkonsulent i Ældre Sagen. Samtidig er manglen på besøgsvenner stadig et udtalt problem. Iris

Landets besøgstjenester oplever, at mange ensomme ældre ikke selv rækker ud efter menneskelig kontakt, og flere steder er der derfor et overskud af besøgsvenner. Ensomheden er tabubelagt og skamfuld, lyder forklaringen

Ensomme ældre har de senere år stået på lange ventelister for at få besøgsvenner. Manglen på frivillige har længe været et udtalt problem og er det stadigvæk.

Alligevel er der flere steder i landet, hvor det ikke er besøgsvenner, men ensomme ældre, der er mangel på. Paradokset skyldes ifølge organisationerne bag landets besøgstjenester, at mange ensomme ældre ikke selv har overskud til at opsøge den menneskelige kontakt.

”For nogle ældre mennesker går ensomheden så dybt ind i sjælen, at de trækker sig tilbage, bliver angste og ikke selv har overskud til at tage kontakt. Det at opsøge en besøgsven kræver, at man har noget energi og distance til sig selv, så man ikke bliver overmandet af følelser og skamfuldhed,” siger chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler.

Valby i København er et af de steder, hvor der lige nu sidder ensomme ældre, som ikke tør ringe efter en besøgsven eller søge anden menneskelig kontakt. Her er der i øjeblikket fire frivillige besøgsvenner, som ingen ældre har at besøge, fortæller Marianne Jacobsen, der er koordinator af besøgstjenesten i Ældre Sagen i Valby.

Hun har flere gange oplevet, at ældre trækker sig og alligevel ikke tør få besøg af en besøgsven, selvom de har brug for det. De har som regel været meget ensomme i flere år, og derfor er det blevet for svært at få et fremmed menneske ind i sit hjem.

”Det er ofte voksne børn, der henvender sig til mig, fordi deres far eller mor ikke kan lide det. Jeg har også været ude for flere gange, at jeg har fundet en besøgsven, hvor den ældre ender med at trække sig, fordi han eller hun synes, det er for grænseoverskridende,” siger Marianne Jacobsen.

Også i Danmarks største besøgstjeneste, som er drevet af Røde Kors med cirka 6000 frivillige besøgsvenner, har man oplevet, at der rundt om i organisationens lokalafdelinger er ældre, som ikke tager kontakt til de mange frivillige, der er til rådighed.

”Der er bestemt nogle afdelinger, som nævner, at de ligefrem mangler besøgsmodtagere frem for besøgsvenner. Det kan være svært for de ældre at tage kontakt og fortælle, at de er ensomme. Det er typisk ikke henvendelser fra de ældre selv, vi får, fordi det er et tabu. Jeg tror, der er mange, som tænker: 'Hvem har lyst til at snakke med mig? Jeg har ikke så meget at fortælle om, fordi der ikke sker så meget',” siger Malene Borberg Sarwar, udviklingskonsulent i Røde Kors og ansvarlig for organisations besøgstjenester.

I Ensomme Gamles Værn (EGV), der arbejder for at forbedre vilkårene for socialt dårligt stillede ældre i Danmark, modtager man opkald fra ældre, som gerne vil have hjælp og menneskelig kontakt, men oplever, at det kan være svært at bede om.

”Vi har af og til nogen i røret herinde, hvor vi spørger dem: 'Skal vi prøve at tage kontakt for dig?' Det er tit mennesker, som er svækkede, udover at de er ensomme, så dét der med at finde ud af, hvem man skal ringe til, kan være rigtig svært, men de vil gerne have hjælpen,” siger Christine Swane, direktør for EGV og uddyber:

”Mange socialt isolerede ældre har ikke overskud - de er i underskud. Derfor er det vigtigt, at vi snakker om ensomhed som noget, nogle andre skal være med til at løfte, så man kan bringe de her mennesker ud af deres isolerede situation.”

For nogle ældre mennesker går ensomheden så dybt ind i sjælen, at de trækker sig tilbage.
Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældre Sagen

Kommentarer

0
15608
+0  

Med mindre at man er handicappet og derfor ikke er i stand til at bevæge sig ud af sin bolig, så må det først og fremmest være den enkelte person, der selv sørger for at komme i kontakt med omverdenen. Jeg synes, at det er en frygtelig omgang ynk og klynk og tudefjæs. Det er et frit land og hvis de gamle helst vil sidde og blive melankoliske, tælle mugpletter på rabarbergrøden og vente på døden, så skal de have lov til det. Jeg er 70 år og har gang i mange aktiviteter, der ikke Læs mere koster ret meget, og omtalte problematik er jeg meget bevidst om. Jeg vil dø med støvlerne på.

Klag over indlæg  
0
18525
+0  

Jeg er selv folkepensionist og frivillig et par steder, og har også som førtidspensionist siddet i et brugerråd, så jeg kan godt genkende problematikken. Så længe man er i arbejde eller har familie tæt på, er livet ikke så stort et problem. Men der er desværre mange, som med arbejdslivets ophør mister identitet og dermed livskvalitet. Hvis man også er blevet enke (især), er det nok endnu sværere at holde en vennekreds, især for de kvinder, som ikke har haft et udearbejde. De Læs mere føler vist ofte, at de slet ikke er "noget værd" mere, manden død, børnene flyttet langt væk, ikke engang et tidligere arbejde at tale om, for kun at have været husmor har aldrig været påskønnet, og derfor er selvværdet og troen på, at man kan være værd at beskæftige sig med, helt væk.
Jeg synes, det er HØJRØVET at udtrykke sig som hr. Birger Kæphøj Larsen. Men det har han nok svært ved at forstå, da han jo kun er en mand.

Klag over indlæg  
0
18528
+0  

@Birger Kalhøj Larsen........
Du glemmer helt, at mange ældre oplever, at deres venner og bekendte efterhånden falder væk af den simple årsag, at alle dør - derfor vil der være nogle tilbage, som sidder alene uden deres gamle venner. Hvis dertil kommer - hvilket er ret almindeligt - at kræfterne ikke længere er de samme og gå-på-modet måske derfor heller ikke er så stærkt længere, så er det faktisk meget let at blive den, der sidder alene tilbage uden omgangskreds. Det Læs mere med at deltage i det ene og det andet og være i foreninger m.v. virker måske ikke lige let for alle.
Jeg synes faktisk du mangler en god portion indlevelsesevne - uanset hvad din egen baggrund er.

Klag over indlæg  
0
18530
+0  

Tilføjelse:.....det, BKL gør forkert, er, at han forudsætter, at når HAN kan, så kan alle andre det samme, hvilket ikke er korrekt - jeg fristes faktisk også til at bruge VTM's udtryk: HØJRØVET

Klag over indlæg