Alternativet er en grøn specialforretning

Alternativet er klar som parti nummer 10 til næste folketingsvalg, selvom det politisk stadig ikke har varer på alle hylder. Men partileder Uffe Elbæk håber, at vælgerne køber hovedbudskabet om et mere bæredygtigt samfund

"Det er helt i orden, at man som nyt parti ikke skal have holdninger på alle hylder. Vi plejer at sige, at vi ikke er noget stormagasin endnu. Vi er en specialforretning," siger Alternativets partileder Uffe Elbæk. Arkivfoto.
"Det er helt i orden, at man som nyt parti ikke skal have holdninger på alle hylder. Vi plejer at sige, at vi ikke er noget stormagasin endnu. Vi er en specialforretning," siger Alternativets partileder Uffe Elbæk. Arkivfoto. Foto: Jens nøRgaard Larsen.

Ved det kommende folketingsvalg får vælgerne mindst 10 partier at vælge imellem. Blandt dem er nu Alternativet, der har indsamlet de nødvendige godt 20.000 underskrifter for at kunne stille op.

Det var den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, som tog initiativet til det nye parti, som han i dag er leder af. Kristeligt Dagblad har spurgt ham, hvad der er dets vigtigste politiske mål.

”I den kommende valgkamp har vi tre sigtepunkter,” siger Uffe Elbæk.

”Det ene er, at vi ønsker en seriøs, bæredygtig omstilling af Danmark. Vi tænker ikke bare på miljøet, men også på økonomien og det sociale område. Det bunder i en dyb bekymring for, hvordan vi agerer her i Danmark og ikke mindst ude i verden, når det handler om klima-udfordringen og alle de potentielle, sociale konflikter, det rummer på længere sigt.

Dernæst er det at styrke iværksætterkulturen. Det hænger sammen med det første, for udfordringerne med bæredygtigheden kræver langt bedre idéer og større kreativitet, end vi har i dag.

Det sidste er, at vi tror, vi skal have mindre stat og mere samfund. Vi tror, mange af de løsningsmodeller, de selvsamme problemer kalder på, ikke findes henholdsvisi den private sektor, i den offentlige sektor eller i civilsamfundet, men i mellemrummet mellem de forskellige sektorer.

Så man skal kombinere det bedste fra den private sektor med det bedste i det offentlige og i det frivillige.”

Danmark er internationalt berømt for at være et land, som er langt fremme med den grønne dags-orden. Så hvorfor er der behov for at sætte mere fokus på det?

Fordi det godt kan være, at det på overfladen ser ud, som om vi er rigtig godt med. Jeg vil ikke forklejne de gode tiltag, der findes, men hvis vi ser på to afgørende parametre for, om vi år i den rigtige retning, kan man kigge på biodiversiteten og på det miljømæssige fodaftryk, Danmark sætter på kloden. Er biodiversiteten voksende eller faldende? Den er desværre faldende.

Og vi er det fjerdetungeste land i verden, når det handler om miljømæssige fod-aftryk, kun overgået af olie-lande som Qatar og Saudi-Arabien. Vi bruger langt flere ressourcer, end vi er berettiget til, og den måde, vi behandler naturen på, er slet ikke god nok.

Når vi ligger så højt i energi- og ressource-forbruget, handler det dels om, at A.P. Møller brænder meget olie af på verdenshavene, dels om at privatforbruget er meget højt. Så hvordan kan man ændre på det politisk fra Christiansborg?

Noget handler om lovgivning, og noget handler om holdningsændringer. I forhold til lovgivning kan vi gøre rigtig meget. Vi kan for eksempel beslutte at sænke skatten på arbejde, og til gengæld øge skatten på forbrug af ressourcer. Vi kan indføre grønne afgifter. Vi kan stille krav til landbruget, så det bliver økologisk inden 2040, som vi foreslår. Og så videre.

Så er der holdningen. Mange af vores potentielle vælgere er optaget af at udvikle et andet vækstbegreb. Hvordan gør vi op med, at et godt liv kan måles i hvor store fladskærme, vi køber. Er det muligt at opgøre et andet vækstbegreb? Igen kan man lovgivningsmæssigt for eksempel udvikle et andet BNP.

I skriver i partiprogrammet, at Danmark skal være det bedste land for verden og ikke i verden. Hvad er forskellen?

Hvis du siger, at vi skal være det bedste land i verden, kører du på en konkurrenceideologi med skarpe albuer. Lad mig være i toppen af top-10. Der er vores holdning, at det er interessant, hvis Danmark kan være det bedste land for verden. Så den måde, vi samarbejder på, kan være til gavn for verden.

Så undrer det, at der ikke står ret meget om verden og udenrigspolitik og for eksempel EU i jeres partiprogram. Hvorfor mangler det?

Der er flere områder, der mangler i det program. Det er fordi, vi er i gang med at skabe det. Der er en lang række områder fra sundhed til retspolitik, forsvarspolitik og en endnu mere udfoldet landbrugspolitik, som vi skal have skrevet.

En arbejdsgruppe er også i gang med at skrive på EU- og udenrigspolitikken. Det er den måde, vi involverer medlemmerne på.

Ny Alliance var lige ved at køre i grøften på ikke at have et færdigt program til sit første valg. Er du ikke bange for at havne i samme situation?

Jo. Vi har mange udfordringer, men omvendt synes vi også, det er helt i orden, at man som nyt parti ikke skal have holdninger på alle hylder. Vi plejer at sige, at vi ikke er noget stormagasin endnu. Vi er en specialforretning, og de ting, vi har på hylderne, er vi rigtig stolte over. Så vil der over tid komme endnu flere varer på hylderne.