Anbragte børn skal kende deres rettigheder

Kommunerne undlader for ofte at høre anbragte børns egen stemme. Nyt materiale skal hjælpe børnene og de unge til at kende deres rettigheder

Undersøgelse viser, at mange anbragte børn ikke kender til deres rettigheder og de muligheder de har for hjælp.
Undersøgelse viser, at mange anbragte børn ikke kender til deres rettigheder og de muligheder de har for hjælp. . Foto: Iris. Modelfoto.

Når børn fjernes fra deres forældre, sker det alt for ofte, at kommunerne undlader at inddrage børnene tilstrækkeligt.

Derfor skal nyt materiale fra Børnerådet hjælpe børnene til at blive opmærksomme på, at de har krav på at blive hørt i processen.

Alt for få børn og unge er klar over, at de har rettigheder, når de bliver anbragt. Med det nye oplysningsmateriale får de nu muligheden for at handle og have aktiv indflydelse på deres anbringelse det giver dem en stærkere stemme, siger Per Larsen, formand for Børnerådet.

LÆS OGSÅ: De socialt mest udsatte børn bliver glemt

Det er alfa og omega, at børnene får den behandling, de har krav på, og at der ikke er fejl i sagerne. Nu kan børnene også selv være med til at påpege det over for deres sagsbehandlere eller andre myndighedspersoner, siger han.

Fejl i sagsbehandlingen og manglende inddragelse har i årevis været et stort problem for anbragte børn. For eksempel viste en undersøgelse fra 2011, at der var fejl i helt op mod 62 procent af de kommunale anbringelsessager.

For mange børn betyder det, at der ikke bliver udført en ordentlig undersøgelse forud for anbringelsen, og for endnu flere, at de ikke blev hørt undervejs.

Materialet er lavet i samarbejde med Social-, Børne- og Integrationsministeriet, hvor minister Annette Vilhelmsen (SF) siger, at især børn og unge, som har været udsat for mange alvorlige svigt, har brug for at kende deres rettigheder.

De har et særligt behov for at opleve, at de bliver hørt og at de har rettigheder, som gælder i praksis, siger ministeren i en pressemeddelelse.

I 2011 og 2012 undersøgte Børnerådet, hvordan de anbragte børn selv oplever at være fjernet fra hjemmet. Den undersøgelse viste blandt andet, at mange intet anede om deres rettigheder, og de muligheder de har for at få hjælp.

Materialet består af en børnebog til de mindste og hæfter til børn og unge i alderen 8-11 år og 12-17 år. Desuden et hæfte til unge, som står over for at skulle forlade deres plejefamilie eller institution.

Materialet er sendt til alle landets kommuner, hvor sagsbehandlerne skal sørge for at give det videre til børnene og de unge.

Over 12.000 børn lever væk fra deres forældre