Anholdelser af mulige IS-tilhængere understreger terrortrussel

Hjemvendte syrienkrigere kan udgøre en alvorlig trussel, siger Pet og eksperter efter anholdelse af fire personer, mistænkt for at lade sig hverve af IS

Hjemvendte syrienkrigere kan udgøre en alvorlig trussel, siger Pet, der torsdag har anholdt fire personer, der er sigtet for at lade sig hverve af Islamisk Stat i Syrien.
Hjemvendte syrienkrigere kan udgøre en alvorlig trussel, siger Pet, der torsdag har anholdt fire personer, der er sigtet for at lade sig hverve af Islamisk Stat i Syrien. . Foto: Asger Ladefoged.

Fængslingen af fire personer, der er sigtet for at lade sig hverve af Islamisk Stat i Syrien, er en påmindelse om, at hjemvendte syrienkrigere er helt centrale i Pet’s (Politiets Efterretningstjeneste) vurdering af terrortruslen mod Danmark. Sent torsdag eftermiddag var der stadig ikke mange detaljer om anholdelsen af de fire personer, men ifølge politiet blev der fundet våben og ammunition under ransagningen.

Torsdag aften blev yderligere to personer anholdt, men i modsætning til de fire andre, er de to sidste ikke sigtet for overtrædelse af straffelovens terrorparagraf, men for overtrædelse af våbenloven.

Tore Hamming, der forsker i militant islamisme ved European Institute i Firenze, peger på, at der er en oplagt risiko for, at Danmark på et tidspunkt bliver et terrormål.

”Danmark er et af målene for Islamisk Stat. Medmindre Pet har held til at optrevle terrornetværk, er det et spørgsmål om tid, før Danmark bliver ramt,” siger Tore Hamming og henviser til en ny rapport fra tænketanken Centre for Counter-Terrorism, der er lavet for den hollandske regering.

Den viser, at Danmark er et af de lande i EU, hvor flest syrienkrigere er vendt hjem. Mindst 125 unge er rejst fra Danmark til Syrien, og heraf er 62 personer vendt hjem.

”Jeg er sikker på, at efterretningstjenesten har en god idé om, hvem af de 62, de skal være opmærksomme på. Men jeg tror stadig ikke, at efterretningsarbejde kan forhindre alle angreb. Det kræver enorme ressourcer at overvåge en person 24 timer i døgnet,” fortæller Tore Hamming.

Han understreger samtidig, at de såkaldte syrienkrigere er en broget skare.

Nogle har været i kamp, andre har lavet nødhjælpsarbejde, og andre igen vender desillusionerede hjem uden ønske om at ramme det danske samfund.

Flemming Drejer, chefpolitiinspektør i Pet, oplyser, at gårsdagens anholdelser ikke rokker ved Pet’s vurdering af den aktuelle terrortrussel mod Danmark.

”Anholdelserne har ikke givet Pet anledning til at ændre vurderingen af terrortruslen mod Danmark, som fortsat er alvorlig. Pet vurderer, at hjemvendte fra konfliktzonen i Syrien og i Irak kan udgøre en terrortrussel mod Danmark i kraft af de erfaringer og færdigheder, de kan have opnået, og fordi de kan være blevet radikaliserede, forråede og voldsparate. Derfor er indsatsen mod, at personer lader sig hverve til terrorgrupper i de krigshærgede områder i Syrien og Irak, højt prioriteret fra Pet’s side,” skriver Flemming Drejer i en mail.

Tidligere operativ chef i Pet Hans Jørgen Bonnichsen vil ikke spå om sandsynligheden for et terrorangreb mod Danmark.

”Pet’s trusselsvurdering er det redskab, der skal forhindre, at truslen nogensinde bliver en realitet. At der er en trussel er ikke ensbetydende med, at terrorister rent faktisk har kapaciteten til at gennemføre en aktion,” siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han mener, at det danske samfund gør, hvad der er ”menneskeligt muligt” for at forhindre terror.

”Pet overvåger de få, som vil os noget ondt. De terrorister, vi oplever i Europa, er ikke et produkt af Islamisk Stat, men af vores egne samfund.”

”Baggrunden for deres handlinger er ikke religion, men sociologi og psykologi. Vi skal derfor lægge hovedvægten på at involvere alle gode kræfter blandt forældre, skole og lokalsamfund for at forhindre, at unge kommer så langt ud. Den knyttede næve i form af straf er sidste udvej,” siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen anerkender terrortruslen, men hun ”vil ikke lægge sig fladt ned og acceptere”, at Danmark bliver et mål.

”Anholdelserne understreger, at vi hele tiden skal stramme nettet og bekæmpe dem, der vil undergrave vores demokrati. Vi bliver nødt til at følge op og indføre indrejseforbud for danske statsborgere til Irak og Syrien. Vi skal både satse på forebyggelse og de hårde redskaber,” siger Trine Bramsen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er ikke i tvivl om, at terrorister vil forsøge at ramme Danmark.

”Der er ingen tvivl om, at der er folk i Danmark, som hader vores værdier. Det er anholdelserne et bevis for. Vi skal give politiet de redskaber, de har brug for. Vi gør rigtig meget i Danmark i forhold til det forebyggende arbejde. Men vi er nødt til at sætte ind over for bagmændene, der rekrutterer terrorister,” lyder det fra Peter Kofod Poulsen.