Asylansøgere på skolebænken for at lære om seksualitet

Dansk Røde Kors har netop lanceret et undervisningsmateriale i dansk kultur og normer, der skal indgå i nyt kursus for asylansøgere

Her er det asylansøgere i Næstved, som deltager i et kulturkursus, der afholdes af frivillige. Kurset her afholdes ikke i regi af Dansk Røde Kors.
Her er det asylansøgere i Næstved, som deltager i et kulturkursus, der afholdes af frivillige. Kurset her afholdes ikke i regi af Dansk Røde Kors. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Dansk historie, ligestilling, seksualmoral, børneopdragelse og helt konkret vejledning i, hvordan man hilser i Danmark.

Det er nogle af de emner, der indgår i et nyt undervisningsmateriale fra Dansk Røde Kors, som fra marts er blevet en del af undervisningen på Røde Kors’ 24 asylcentre og desuden er tilgængeligt for asylansøgere på samtlige centre over hele landet.

Materialet indgår i et nyt 30-timers kursus, som integrationsminister Inger Støjberg (V) har gjort obligatorisk for asylansøgere over 17 år efter debatten om overgrebene i Köln nytårsnat.

Det forklarer voksenunderviser Catherine Walker fra Røde Kors’ asylcenter i Jelling, der har været med til at udvikle materialet, som har været et par år undervejs.

”Udgangspunkt for vellykket kommunikation mellem flygtninge og danskere er, at man har respekt for hinanden. Materialet indeholder både undervisning i familieværdier og demokrati og mere banale ting som NemID,” siger hun.

”Vi taler om, hvordan man opfører sig over for en fremmed kvinde, og hvordan man færdes i det offentlige rum. Det gør vi blandt andet ved at tale om intimsfæren i forhold til, hvordan vi hilser på hinanden i Danmark, og hvordan vi bruger øjenkontakt og berøring,” siger Catherine Walker.

Hun fortæller, at der blandt nogle ansatte på asylcentre er en berøringsangst for at tale med asylansøgere om især kønskultur og ligestilling.

”Som undervisere er vi forpligtede til respektfuldt, ansvarligt, men også med stor tydelighed at formidle læring. Særligt når det handler om kønskultur og ligestilling i Danmark,” siger Catherine Walker.

Røde Kors har indtil nu kun fået positive tilbagemeldinger fra kursisterne.

”De vil gerne lære noget mere om dansk kultur og historie og om, hvordan man gebærder sig i Danmark,” siger Catherine Walker og forklarer, at det nye materiale er båret af billeder, så det også kan bruges af asylansøgere, der ikke taler engelsk.

Forfatteren Kirsten Ahlburg, der i flere år har undervist flygtninge i danske normer, har umiddelbart efter de meget omtalte overgreb i Köln skrevet bogen ”Det er min krop! Hold nallerne væk” henvendt til asylansøgere. Også hun ser et behov for undervisning i normer og kultur.

”Der er mange uskrevne regler i Danmark. Vi adskiller os meget fra mange lande, fordi kvinder, samtidig med at de er frigjorte og opleves som letpåklædte, også er blufærdige. Det er svært at afkode og kan give mange misforståelser. Det er vigtigt, at undervisningen ikke kun tager fat på seksualmoral, men giver en bred undervisning i baggrunden for danske frihedsrettigheder,” siger Kirsten Ahlburg.