Befolkningstallet falder og falder i yderområderne

Yderområder affolkes, mens det samlede befolkningstal ventes at stige. Problemet er, at vi dør, siger Læsøs borgmester

De næste 10 år forventes befolkningstallet at falde i 35 kommuner, samtidig med at vi forventes at blive 4,4 procent flere i Danmark, viser nye tal. Arkivfoto fra Nakskov.
De næste 10 år forventes befolkningstallet at falde i 35 kommuner, samtidig med at vi forventes at blive 4,4 procent flere i Danmark, viser nye tal. Arkivfoto fra Nakskov. Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Affolkningen fra yderområderne fortsætter, selvom det samlede befolkningstal i Danmark forventes at stige.

De næste 10 år forventes befolkningstallet at falde i 35 kommuner, samtidig med at vi forventes at blive 4,4 procent flere i Danmark.

Det viser en beregning fra Danmarks Statistik over befolkningstilvæksten fra 2015 til 2025. Størst fald i folketallet forventes for Læsø med 12 procent, Lolland med 10 procent og Bornholm med ni procent færre indbyggere i 2025.

I slutningen af 1990'erne havde Læsø lige under 3000 indbyggere, og i dag er øen nede på 1804.

Selvom det er et dramatisk fald, hæfter borgmester Tobias Birch Johansen (V) sig ved, at øen er kravlet over et indbyggertal på 1800, og at den har en stabil tilflytning af borgere.

”Vi har tilflytning, og det har vi sådan set altid haft i Læsø Kommune. Problemet med os er, at vi dør,” siger han og forklarer uddybende, at øens høje gennemsnits-alder betyder, at flere ældre dør, end der kommer tilflyttere til.

Ikke overraskende samler folk sig i storbyerne, og det er i københavnsområdet, at folketallet stiger mest, nemlig med 17 procent.

Tidligere tal fra Danmarks Statistik og Eurostat har påvist samme urbanisering, der sker i stigende omfang.

I de tætbefolkede storbyområder er tilvæksten så stor, at Danmark er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by.

Storbyvæksten skyldes ifølge Danmarks Statistik en blanding af tilflyttere og en forholdsvis stor andel af unge, der føder børn og har lav dødelighed.

Skuer man endnu længere frem, forudser Danmarks Statistik, at det samlede befolkningstal forventes at stige med 521.000 eller 9,2 procent over de næste 25 år.

En stigning, der næsten udelukkende kan tilskrives de ældre, som der bliver mange flere af de kommende år. Alene aldersgruppen af over 65-årige ventes at stige med 498.000 personer.

Desuden forventes antallet af personer over 80 år at blive mere end fordoblet, fra 239.000 til 517.000, mens antallet af 65-79-årige forventes at stige med 27 procent.