Billig medicin udfordrer kampen mod antibiotika-resistens

Apoteker skal tilbyde penicillin-pakker med op til 25 procent mere medicin i, end lægen har ordineret, hvis produktet er billigst. Det er stik imod hensigten om at nedbringe antibiotikaforbruget, siger Sundhedsstyrelsen

Hvis man får meget for pengene på sit lokale apotek, så kan det koste på helbreddet.
Hvis man får meget for pengene på sit lokale apotek, så kan det koste på helbreddet. .

Landets apoteker er forpligtede til at tilbyde den billigste udgave medicin, og man får derfor ikke altid det mærke, lægen har skrevet på recepten, men måske et kopipræparat - med et andet antal piller, end lægen har ordineret.

Men selvom reglen om såkaldt substitution af lægemidler er god for pengepungen, er den ikke altid hensigtsmæssig, når det gælder antibiotika, lyder det fra Apotekerforeningen:

”Jo mere antibiotika vi bruger, jo større er risikoen for at udvikle resistens. Derfor er det bekymrende, at vi nogle gange skal udlevere pakker med for meget penicillin i. Vi er generelt glade for reglerne om substitution af medicin, fordi de sikrer, at patienterne får tilbudt den billigste medicin, men i forhold til antibiotika er det ikke så hensigtsmæssigt. Vi er bekymrede for, at nogen tager flere piller, end deres læge har ordineret, og dermed udsætter sig selv for en sundhedsrisiko. Det ville være mest hensigtsmæssigt, hvis man kunne sikre, at der som hovedregel ikke skulle udleveres pakker med flere tabletter, end patienten skal bruge til en behandling. Også i forhold til, at man ønsker at nedbringe antibio-tikaforbruget,” siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen.

Der må være 25 procent mere medicin i en pakke, end den mængde lægen har ordineret, oplyser Apotekerforeningen.

Det er ikke ualmindeligt, at der er for mange piller i en pakke, men det er ikke altid tilfældet, for i bestræbelserne på at tilbyde danskerne den billigste medicin skifter medicinpriserne hver 14. dag.

Antibiotika-resistens slår ifølge Lars Bjerrum, professor ved Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, 25.000 mennesker ihjel om året i Europa, fordi de bliver ramt af en bakterie, som ikke kan behandles, og forskere har advaret om, at det kan blive umuligt at udføre selv enkle operationer, hvis antibiotika ikke længere er virksomt.

Det har fået de danske sundhedsmyndigheder til at iværksætte flere initiativer for at begrænse forbruget, og netop derfor ærgrer det Lisbeth Høegh-Jensen, sektionsleder i Sygehus og Beredskab i Sundhedsstyrelsen, at apotekerne nogle gange er nødt til at udlevere flere piller, end lægen har ordineret:

”Vi har iværksat mange initiativer for at begrænse antibiotikaforbruget, det er et vigtigt prioriteringsområde for os, og derfor er det ærgerligt, hvis der er noget, der arbejder mod hensigten, og det er en problemstilling, vi vil inddrage i vores arbejde,” siger hun.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er klar til at se på området, men det skal ske efter ønske fra apoteker og farmaceuter, siger han:

”I Danmark er vi fokuserede på, at medicinen skal være billig, men hvis det betyder, at man risikerer at få for mange piller med hjem, som kan gøre det svært for blandt andre ældre at administrere medicinen, så er der plads til forbedring. I kampen mod antibiotika-resistens er det de mange bække små, der gør en forskel, og det er klart ufornuftigt, at der er for mange piller i pakkerne, men om det er apotekerne, der skal forpligtes til at hive de ekstra piller ud af pakkerne, eller om der skal stilles krav til producenterne, det må det faglige miljø komme med et bud på,” siger han.

Apotekerne har allerede nu mulighed for at tilbyde kunderne at fjerne overskydende piller fra æskerne, men Birthe Søndergaard ved ikke, hvor mange af landets apoteker der tilbyder at gøre det.