Børnefri ferier bruges på praktiske gøremål

Når forældre holder ferie uden deres børn, gør de det for at ordne praktiske ting i hjemmet, viser undersøgelse. Men vi skal blive bedre til at inddrage børnene i det, der opfattes som kedeligt, mener eksperter

 Småbørnsforældre vælger at holde feriedage uden deres børn for at ordne praktiske gøremål. En ny undersøgelse gennemført af YouGov for Kristeligt Dagblad viser, at 24 procent af småbørnsforældre holder ferie uden børn. For 71 procent af de adspurgte gælder, at de ikke gjorde det for selv at holde ferie, men for at male børneværelset eller andre praktiske ting. Modelfoto
Småbørnsforældre vælger at holde feriedage uden deres børn for at ordne praktiske gøremål. En ny undersøgelse gennemført af YouGov for Kristeligt Dagblad viser, at 24 procent af småbørnsforældre holder ferie uden børn. For 71 procent af de adspurgte gælder, at de ikke gjorde det for selv at holde ferie, men for at male børneværelset eller andre praktiske ting. Modelfoto.

I den sønderjyske by Tønder bor 35-årige Torben Hanquist Fabricius med sin kone Maria og deres to små børn Lars og Frederik. Engang imellem holder han en feriedag uden børn for at luge ud i de praktiske opgaver i hjemmet.

”Der er jo nogle ting, som skal laves i et hjem engang imellem. Det kan være et børneværelse, der skal males, nogle tagrender, der skal renses, eller noget i den stil. Der vælger jeg af og til at tage en fridag, så jeg i weekenden kan få noget kvalitetstid med børnene. Noget, børnene og jeg selv gerne vil have,” siger Torben Hanquist Fabricius.

Familien er et billede på, at småbørnsforældre vælger at holde feriedage uden deres børn for at ordne praktiske gøremål. Tidligere i år fortalte en leder af en større institution i København, at mange børn var i daginstitution, mens forældrene holdt ferie.

En ny undersøgelse gennemført af YouGov for Kristeligt Dagblad viser, at 24 procent af småbørnsforældre holder ferie uden børn. For 71 procent af de adspurgte gælder, at de ikke gjorde det for selv at holde ferie, men for at male børneværelset eller andre praktiske ting.

Psykolog Lisbeth Lenchler-Hübertz, der har skrevet flere bøger om børn og stress, mener, at det er problematisk, når børn ikke har ferie længere tid, men forstår også, at de voksne har brug for at få ryddet praktiske ting af vejen på kort tid.

”Nogle gange er det bare hundrede gange nemmere at gøre det selv, og man kan hurtigere få lavet noget, når ungerne ikke er der. Så hvis det handler om, at man tager nogle dage fri uden børn, så fred være med det, men vi har en idé om, at børn skal beskæftiges hele tiden. Jeg tror, nogle forældre bliver skræmte af det, og så skal de leve op til det der høje aktivitetsniveau og veltilrettelagte ferier med vandland og hele pivtøjet. Vi skal turde nogle gange at mene, at det faktisk er sundt for vores børn ikke at lave så meget,” siger Lisbeth Lenchler-Hübertz og advarer mod forestillingen om, at familielivet, huset og ferien skal være et perfekt glansbillede.

Og det kan være sundt for børn at kede sig, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. For når børn keder sig længe nok, kommer de automatisk i gang med at lege.

”Jeg tror mere, det overordnede problem er, at forældre er bange for, at børnene skal kede sig, og der opstår kaos. Forældre er bange for børn, der ligger på gulvet og siger, 'jeg gider ikke, det er så kedeligt. I gider aldrig lave noget med mig',” siger Margrethe Brun Hansen.

Fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal mener, at børns kedsomhed kan bidrage til en vigtig styrke i forhold til at agere som et selvstændigt menneske senere hen i livet.

”Børn er forkælede i mange henseender, så de får ikke den mentale robustheds styrke, som man måske får ved at kede sig, ved selv at skulle cykle eller at passe en lillesøster. Sat på spidsen opdrager alt for mange deres børn til at være uduelige prinsesser,” siger Birthe Linddal.

I Tønder er Torben Hanquist Fabricius ikke enig. Han oplevede i sommerferien, at hans ældste søn gerne ville tilbage til daginstitutionen, og det fik han lov til.

”Jeg kan ikke se, hvorfor børnene ikke skal have det sjovt, når de nu har en hverdag i daginstitutionen, som de trives godt med, i stedet for at være med til et eller andet trivielt, som de i bund og grund ikke gider alligevel,” siger Torben Hanquist Fabricius.