Borgerlige går sammen med Enhedslisten om at bevare religionsfag for lærere

De borgerlige partier gør det til et kardinalpunkt, at læreruddannelsen fastholder faget om kristendom og livsanskuelse. Usædvanlig koalition sikrer flertal

"Vi er ikke interesserede i, at faget i medborgerskab og livsanskuelser nedlægges, men vi vil gerne erstatte undervisningen i kristendom med religion," siger uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten.Her ses hendes partifæller, Per Clausen, Johanne Schmidt-Nielsen og Frank Aaen.
"Vi er ikke interesserede i, at faget i medborgerskab og livsanskuelser nedlægges, men vi vil gerne erstatte undervisningen i kristendom med religion," siger uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten.Her ses hendes partifæller, Per Clausen, Johanne Schmidt-Nielsen og Frank Aaen. . Foto: Søren Bidstrup.

Lærerstuderende skal fortsat bruge tre måneder af deres uddannelse på at sætte sig ind i kristendom, livsanskuelser og medborgerskab.

Det er de borgerlige partier nu enige om, og de skærper tonen i de aktuelle forhandlinger med forskningsminister Morten Østergaard (R) om en revision af læreruddannelsen.

LÆS: Debat: Bevar KLM-faget i læreruddannelsen

Han har lagt op til, at det såkaldte KLM-fag, som står for kristendom, livsanskuelser og medborgerskab, sløjfes, så de tre temaer bliver en del af den almene undervisning i pædagogik.

Men da også Enhedslisten vil bevare KLM dog skal ordet kristendom erstattes af religion, mener partiet ønsker et flertal uden om regeringen nu at fastholde dannelsesfaget.

Dermed kan Morten Østergaard ikke sidde protesten fra de borgerlige partier overhørig, hvis han vil have læreruddannelsen fornyet. Stærkest protesterer De Konservative, der er tæt på at formulere det som et ultimativt krav:

Bevarelsen af KLM-faget er et kardinalpunkt for os. Det er meget svært for mig at se, at De Konservative kan være med i et nyt forlig om læreruddannelsen, der ikke omfatter KLM. Det skal bevares, siger forskningsordfører Mai Henriksen (K).

I de hidtidige forhandlinger mener hun, at Morten Østergaard ikke har givet den mindste indrømmelse, selvom alle borgerlige forligspartier vil bevare faget.

Venstres forskningsordfører Esben Lunde Larsen siger:

Det er et afgørende punkt for Venstre at fastholde KLM i læreruddannelsen.

Samme toner kommer fra Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl.

Vi mener, det er et meget vigtigt fag, og jeg har svært ved at se, at man kan få en aftale om læreruddannelsen, hvis det bliver fjernet, siger han.

Dog mener han, at der er enkelte dele af undervisningen i faget, man godt kan flytte væk, for eksempel undervisning inden for informationsteknologi, it.

Partierne bag den nuværende læreruddannelse er Socialdemokraterne, Venstre, Radikale Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. Normal forligspraksis er, at de samme partier skal kunne stå bag et nyt forlig, når det ikke er blevet opsagt allerede inden folketingsvalget.

Derfor er regeringen afskåret fra at indgå en smal aftale med sit parlamentariske støtteparti, Enhedslisten, om en ny læreruddannelse. Men selv hvis Morten Østergaard ville gå den vej, ville han altså blive mødt med et krav om at fastholde det religiøse dannelsesfag.

Vi er ikke interesserede i, at faget i medborgerskab og livsanskuelser nedlægges, men vi vil gerne erstatte undervisningen i kristendom med religion, siger uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten.

Partiet sidder ikke med ved bordet i de aktuelle forhandlinger, men prøver at gøre sin indflydelse gældende over for regeringen alligevel. Både lærerne og de lærerstuderendes organisation ønsker, at KLM-faget bevares. Ideen om at sløjfe det stammer oprindeligt fra Undervisningsministeriets følgegruppe for læreruddannelsen.

Den kom i januar med forslaget for at skaffe mere plads i læreruddannelsen til, at de studerende selv kan sammensætte deres uddannelse, samt at gøre læreruddannelsen mere international.

Morten Østergaard ønsker ikke at kommmentere forligspartiernes krav.