Borgerlige imod Ny Alliances religionsudspil

Formanden for Ny Alliance, Naser Khader, har fuldstændig misforstået folkekirkens rolle i forhold til staten.

Det mener flere borgerlige politikere, som blankt afviser at "skille stat og kirke". Det gjorde Naser Khader sig principielt til fortaler for i onsdagens Kristeligt Dagblad. Han ville også have erstattet skolernes kristendomsfag med et bredere religions-, etik og livsanskuelsesfag, ligesom personregistreringen burde flyttes fra folkekirken til kommunerne.

De konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, siger til Kristeligt Dagblad, at Ny Alliance underminerer samfundets kulturhistoriske rødder.

-- Det lyser ud af interviewet med Naser Khader, at han ikke har forstået vores kirkeordning. Vi har ikke en statskirke, men en folkekirke. Det er frivilligt, om man vil være medlem. Når folkekirken er forankret i Grundloven, så hænger det jo sammen med, at vi ikke har og ikke skal have en ligestilling af religioner, men religionerne er ligeværdige. Religionsfriheden er vigtig, men lige så naturligt er det at understrege, at vi har en særlig historisk tilknytning til kristendommen her i landet, siger Pia Christmas-Møller.

Hun afviser, at der skulle være brug for at ændre kristendomsfaget. Om det hedder religion eller kristendom er ikke så afgørende, det afgørende er, at kristendommen fortsat har en central placering i undervisningen. I øvrigt indeholder læseplanerne allerede formidling af såvel etik som viden om andre religioner.

Endelig fremhæver Pia Christmas-Møller, at man allerede har imødekommet kritikken af, at personregistreringen foregår i folkekirken. Nemlig ved at gøre det muligt at registrere sig via en postkasse, så man ikke fysisk behøver at møde op på et kirkekontor.

-- De her udtalelser viser en væsentlig uenighed om de bærende værdier mellem Ny Alliance og os, siger den konservative ordfører.

Det samme mener Dansk Folkepartis kirkeordfører, Jesper Langballe.

-- Det viser, at de eneste politikere, der vil forsvare folkekirkeordningen, er fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti, siger han.

-- Den samlede tendens er, at Danmark ikke må være et kristent land, og at skoleundervisningen ikke må være præget af kristendommen. Men det er jo ikke så underligt, at Naser Khader som muslim mener det, siger Jesper Langballe.

Han kalder forslaget om at overføre personregistreringen fra folkekirken til kommunerne for en "forholdsvis lille, praktisk sag" – men et stort bøvl for borgerne. Indretter man personregistreringen som i Sønderjylland, betyder det, at de fleste borgere både skal henvende sig til kommunen og kirken ved fødsler og dødsfald.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk